Нікітська яйла

Portret użytkownika VoloksboR
  • Теги:
    • Przyrodnicze obiekty

Ocena: 0 / 0 uczestników / 0 zalecenia / (+0) (-0) jakość

  • UkrainaKrymu Autonomiczna RepublikaНікіта
Opis

Нікітська яйла – платоподібний південний відріг Головного пасма Кримських гір, який поріс лісом, на південь від Гурзуфської яйли. Це єдина яйла Головного пасма що розташована перпендикулярно береговій лінії. Всі інші плоскогір’я Криму простягаються переважно вздовж моря. Нижнім своїм краєм яйла спирається на околиці селища Нікіта. Середня висота над рівнем моря 1300-1400 м, найвища точка Нікітської яйли – г. Авинда (1470 м).

Масив складається в основному з вапняків і простягнутий з півночі на південь на 3 км. Він стрімко обривається на захід – до Ялтинського амфітеатру

й на південний схід – до Гугзуфського амфітеатру. Майже безліса поверхня яйли закарстована, спостерігається природне відновлення лісу за рахунок сосни.

Нікітська яйла – доволі відкрита місцевість, що дозволяє оглядати околиці в будь-якому напрямку (якщо поталанить із погодою))). Вона невелика, але дуже гарна. Ліси тут невеликі і не густі, багато поодиноких дерев. Як на самому плато, так і на стежці до нього зустрічаються переважно сосни.

Вздовж усієї яйли йде стежка Устрея-Богаз яка починається з правої частини Нікітської Ущелини

і виводить до північно-східних відрогів яйли звідки зовсім близько до Романівського шосе.

Стежка Устрея-Богаз увесь час веде вгору, труднощів із орієнтуванням у дорозі не виникає, адже будь-яка дорога, що веде не в гору – хибна.

Перед виходом на Нікітську яйлу ліс стає більш розрідженим, з’являється чагарник, дорога стає більш пологою.

Нікітська яйла зустрічає простором і чудовими краєвидами.

Стежка Устрея-Богаз йде то по відкритій яйлі де інколи зустрічаються поодинокі сосни,

то через невеликі гаї,

а далі входить у сосновий ліс і проходить повз спостережну вежу.

Звідси до кінця стежки не так вже і далеко, отже саме час вирішити як рухатися далі – або йти до перетину з Романівським шосе по якому можна дістатися до Гурзуфського Сідла з якого спуститися в Краснокам’янку, або повертати назад (прогулянка по Нікітській яйлі у зворотному напрямку теж непоганий варіант).

Джерело

Джерело



 

0
Twoja ocena: Brak

Powrót do góry