Менгір в урочищі Богаз-Сала

Portret użytkownika VoloksboR
  • Теги:
    • Святилище,
    • Kultowe zabudowania

Ocena: 0 / 0 uczestników / 0 zalecenia / (+0) (-0) jakość

  • UkrainaKrymu Autonomiczna RepublikaБахчисарай
Opis

Перелік мегалітичних споруд у Передгірному Криму достатньо великий, але найвідомішим з них, напевно, є менгір в урочищі Богаз-Сала. Він являє собою трапецієподібний кам’яний обеліск із майже гладкими гранями, складений із сіруватих нумулітових вапняків.


Прямовисно встановлена і доволі ретельно оброблена людськими руками брила має значні розміри: висота її близько 3 метрів, ширина 2,3 метри, а товщина досягає метру. Т.ч. маса цього самотнього «камінчика» (з урахуванням масивної основи, що вкопана в землю) складає приблизно 13 тон! Навіть важко уявити до яких інженерних прийомів вдалися стародавні жителі Передгір’я аби встановити прямовисно цю брилу, а ще дуже точно зорієнтувати її у просторі по лінії північ-південь.

До речі, самотній менгір, скоріше за все, є частиною рукотворного комплексу, що не зберігся, який дозволяв колись здійснювати життєво важливі астрономічні вимірювання, зокрема, встановлювати час наставання весни, а точніше – день весняного рівнодення, який зараз припадає на 22 березня.

У самих верхів’ях балки, у високих скелях її правого борту зяє невеликий крізний отвір. Це штучне «вікно» пробите кимось у самій глибині просторого гроту. Невідомі каменотеси надали йому правильну склепінчасту форму, а також вирубали в підлозі гроту маленькі акуратні заглиблення.

Романтично налаштовані туристи називають цей грот із отвором «Храмом Сонця», частіше за все й не підозрюючи, наскільки вони близькі до істини. Лише раз на рік, у день весняного рівнодення (у наш час – на кілька днів пізніше – через явище прецесії), можна побачити спалах світила, що сходить у вікні гроту і тонесенький промінь, що простягається до маківки менгіру. Це дійство триває впродовж усього кілька коротеньких хвилин, а тоді промінь несподівано гасне…

Але ж хто, коли і навіщо створив цю дивовижну календарну віху? Кому і для чого було так важливо встановлювати точний час наставання весни?

Автори книги «Куэсты Крымского Предгорья» шляхом математичних обчислювань (з урахуванням явища прецесії) вирахували, що менгір був встановлений 3600 років тому, тобто на початку бронзової доби, коли у Передгір’ї мешкали нечисленні громади таврів і безпосередніх нащадків легендарних кіммерійців – кізіл-кобінські племена. Оскільки таври, що жили у передгірних районах і в долинах річок були землеробами, можна уявити, яке життєво важливе значення для них мало встановлення наставання найоптимальнішого часу для початку польових робіт.

Джерело: Ена Ал.В., Ена Ан.В. Куэсты Крымского Предгорья. Научно-популярный очерк-путеводитель. – Симферополь: Н.Оріанда, 2010.

 

Вид на менгір з правого борту балки (там, де знаходиться "Храм Сонця"):

Цю скелю дехто вважає візиром - часткою мегалітичного комплексу (вона дійсно знаходиться на лінії вікно-менгір):

Вид на менгір з лівого борту балки:

Как добраться к точке: 
Пішки з Салачіка (Старе місто), Бахчисарай.
0
Twoja ocena: Brak

Powrót do góry