Мердвен-Ісар – укріплення над Чортовими Сходами

Portret użytkownika VoloksboR
  • Теги:
    • Гора,
    • Przyrodnicze obiekty,
    • Rozliczenie,
    • Archeologia

Ocena: 0 / 0 uczestników / 0 zalecenia / (+0) (-0) jakość

  • UkrainaKrymu Autonomiczna RepublikaОлива
Opis

У середньовіччі, коли більшість гірських проходів Головного пасма були укріплені невеликими фортецями, поруч із Чортовими Сходами, на скелястому мисі Ісар-Кая (Фортечна Скеля, тюрк.) знаходилося невеличке укріплення з каплицею.

Дослідники довго шукали це укріплення. П.І.Кеппен не сумнівався в його існуванні, спираючись на суперечливі повідомлення місцевих татар, однак сам тут так і не побував. Впродовж більше ніж століття одні автори писали про укріплення поруч із Чортовими Сходами як про факт, посилаючись на авторитет Кеппена, інші висловлювали сумніви щодо його існування, нічого тут не знайшовши.

Лише в 1966 році залишки цієї фортеці були знайдені археологами Л.В. Фірсовим й О.І. Домбровським. Їхніх попередників підводила топографія. Два скельних миси на схід від Чортових Сходів досить схожі, очевидно, інформатори Кеппена наплутали, який з них саме Ісар-Кая. Отже шукали на найближчій на схід від проходу скелі, а дослідити наступний мис наполегливості не вистачило, здавалося, що вже далеко від стародавньої дороги, але укріплення було знайдене саме тут.

Вид на Байдаро-Кастропольску стіну з масиву Мердвен-Каяси (приблизно посередині фото - перевальна сідловина, а праворуч від неї виступають скельні миси на одному з яких було укріплення):


Аби ознайомитися з археологічною пам’яткою потрібно від перевальної сідловини вирушити на схід. Прямуючи вздовж південного краю плато необхідно вийти на другий від перевалу скелястий виступ – блок вапняку, що круто нахилений на північ. Це й є Ісар-Кая.

Вид на Мердвен-Каяси з Ісар-Кая:


На невеличкій клиноподібній площадці серед чагарників чітко видніються розвали бойових мурів, що простягаються більше ніж на 100 метрів. З півдня площадка захищена неприступним скельним обривом, що нависає над Південнобережжям. Товщина міцних мурів фортеці біля основи досягає трьох метрів, а висота колись була, за думкою дослідників, близько 6 метрів. У межах фортеці виявлена невеличка каплиця, залишки житлових приміщень, уламки амфор і піфосів.

Дослідження показали, що цьому мініатюрному укріпленому пункту був відведений нетривалий термін життя. Вся його історія від побудови до загибелі в пожежі уміщується в межах ХІІІ віку.

Джерела:

1) Ена Ал.В., Ена Ан.В. Перевалами Горного Крыма. Научно-популярный очерк-путеводитель. – Симферополь: Бизнес-Информ, 2007.

2) Иванов А.В. Крепости и замки Южного берега Крыма.– Севастополь: Библекс, 2010.

0
Twoja ocena: Brak

Powrót do góry