Щавлева Скеля

Portret użytkownika VoloksboR
  • Теги:
    • Скала,
    • Гора,
    • Przyrodnicze obiekty,
    • Святилище,
    • Kultowe zabudowania

Ocena: 0 / 0 uczestników / 0 zalecenia / (+0) (-0) jakość

  • UkrainaKrymu Autonomiczna RepublikaКрасний Мак
Opis

З півдня до села Красний Мак підступають кілька вузьких подовгуватих платоподібних масивів. Один з них своєю формою нагадує величезний авіаносець, «палуба» якого височиться над морем нив і лісів двох сусідніх долин. Останець Кизик-Кулак-Кая (його довга назва перекладається з тюркської як Щавлева Скеля) виглядає абсолютно неприступним – це повністю ізольоване плато.

Вид на с.Красний Мак і Кизик-Кулак-Кая з масиву Баш-Кая:


Пологих схилів, що дозволяють вільний підйом тут не існує. З усіх боків – багатометрові прямовисні обриви.

Але потрапити на загадкову скелю можна з південного боку за допомогою мотузки. Щось схоже на неї (відріз чорної гумової стрічки) на найскладнішій ділянці стіни провісили, напевно, місцеві екстремали.

До гумової стрічки, щоправда, ще треба дістатися. Спочатку потрібно потрапити на нижній виступ,

а тоді вздовж стіни пройти до мотузки.


Рухатись тут треба дуже обережно бо частина виступу має похилу поверхню й надійного упору немає, триматися нема за що – гладка скеля. Сама стрічка прив’язана до хирлявого ялівця на вершині. Вже узявшись за неї починаєш помічати залишки невеликих, майже повністю стертих зарубок і крихітних зачепів для рук. Глибина зарубок не більше п’яти сантиметрів, поверхня їх майже відшліфована, але ногу поставити можна. Ось так, тримаючись лівою рукою за мотузку, правою рукою за скелю, намагаючись «поставити» ноги в зарубки, долаються три метри цієї складної ділянки.

Ледь піднявшись на плато завмираєш здивований його формою. Вузька, завширшки усього метрів 10-15, скеля простягнулася з півночі на південь майже на півкілометра.

Вид на північ, у бік масиву Баш-Кая:

Вид на південь, у бік г.Тау-Кая:

Вирівняна поверхня останця лише деінде прикрита тонким шаром (сантиметрів 20) ґрунту, але навіть цей клаптиковий пласт життя вже майже знищений – усюди видніються розкопи шукачів скарбів. Серед усіх цих розкопів, чахлої трави і моху можна побачити уламки керамічного посуду.

На плато Щавлевої Скелі археологи ще в 30-тих роках минулого століття виявили культурний шар з уламками примітивної таврської кераміки, лощені черепки з орнаментами. Крім того, були знайдені фрагменти масивних еллінських амфор, мегарських чаш і навіть витонченого чорнолакового посуду.

Знахідки кераміки звичайні для стародавніх поселень і притулків, але їхня територія ніколи не буває настільки усипана уламками горщиків як на цьому плато. Скоріше за все, черепки є залишками жертовних сосудів, а неприступна скеля слугувала сакральним місцем стародавнім жителям долини, своєрідним язичницьким храмом під відкритим небом, адже її пласка вершина нагадує створений самою природою жертовник.

Серед бідного рослинного покрову останця Кизик-Кулак-Кая дослідники все ж таки знайшли траву іменем якої він названий. Це східний середземноморський вид щавлю – щавель бульбоносний. Мабуть, у стародавні часи на ґрунті, здобреному жертвоприношеннями, розташовувалися цілі щавлеві луговини які й напоумили місцеве тюркське населення назвати незвичний масив Щавлева Скеля.

Вид на Кизик-Кулак-Кая з Тау-Кая:

Джерело: Ена Ал.В., Ена Ан.В. Куэсты Крымского Предгорья. Научно-популярный очерк-путеводитель. – Симферополь: Н.Оріанда, 2010.

Как добраться к точке: 
Автобусом до Красного Маку, далі - пішки.
0
Twoja ocena: Brak

Powrót do góry