Будинок радіо у Львові

Portret użytkownika olanko
  • Теги:
    • Dom,
    • Architektoniczne zabudowania

Ocena: 0 / 0 uczestników / 0 zalecenia / (+0) (-0) jakość

  • UkrainaLwowski obwódЛьвів
Opis

П'ятиповерховий будинок розташований серед рядової забудови на вул. Князя Романа. Споруджений як чиншова кам'яниця купців Людвіка Штадтмюллера і Кароля Чуджака у 1912–1913 рр. за проектом архітектора Адольфа Піллера.  Це приклад архітектури раннього модернізму. У його стильовому  вирішенні поєднані мотиви юґендстилю, неоготики, сецесії. Пам'ятка архітектури (Ох. №  1199-М).

Історія

Квартал між сучасними вул. Князя Романа, вул. Нижанківського і пл. Галицькою з'явився після розбору міських фортифікацій у ІІ пол. XVIII ст. У 1766 р. тут вже розміщувалися окремі дерев'яні будинки (карта 1766 р.).  У 1777 р. на місці будинку № 6 були розташовані  три будинки: № 387, 388, 389 (карта 1777 р.). До 1802 р. тут виникла парцеляція, що збереглася до 1939 р. На місці сучасного будинку були розташовані дерев'яний будинок № 443 та муровані № 444 і № 445 (карта 1802 р.)

Будинки на вищезгаданих парцелях неодноразово перебудовувалися протягом ХІХ ст. У 1912 році їх викупили заможні підприємці Людвік Штадтмюллер (Stadtmüller) і Кароль Чуджак (Czudżak). Останній відомий зокрема як власник пекарні "Меркурій". Вони розібрали старі кам'яниці з метою збудувати на цьому місці новий багатоповерховий  прибутковий будинок. Проект був розроблений у бюро архітектора Адольфа Піллера (Piller), про що свідчать печатки на проектних кресленнях (ДАЛО 2/1/992). Як зазначають літературні джерела, співавтором проекту був Роман Фьольпель (Völpel) (Архітектура Львова, 2008, 492; також Lewicki, 2005, 35). Львівський магістрат затвердив  проект будинку 18 червня 1912 р. (ДАЛО 2/1/992: 51). Спочатку його спроектували повністю п'ятиповерховим, проте згідно з  чинними будівельними нормами і вимогами магістрату, частина будинку з боку вул. Нижанківського була в проекті на поверх понижена. Проте будинок звели повністю п'ятиповерховим і таким він є до сьогодні.

Будинок є прикладом раннього модернізму: споруджений із залізобетонного каркасу, підключений до усіх інженерних мереж, оснащений ліфтом, світловим ліхтарем над сходовою кліткою. Фасади мають лаконічний декор, що відповідає конструкції будинку. На фасаді у рівні 1–2 поверхів чітко виділяються профільовані залізобетонні несучі стовпи.

Будинок № 6 виділяється з оточуючої забудови монументальністю. Разом із сусіднім будинком № 4 він значно перевищує довколишню забудову, а також контрастує стриманим, лаконічним стилем. У фасадах застосовані стилізації середньовічної архітектури, закцентована вертикальність композиції. На чільному фасаді  виділяється вхідний портик із гранітними неороманськими колонами, прикрашений барельєфами з левами та кадуцеєм — атрибутом Меркурія, покровителя підприємництва; а також модерністськими фігурами лицарів-атлантів. Автором цих скульптур був Станіслав Пліхаль (Rzeźba Lwówska, 2007, 244).

Після завершення будівництва у 1913 р. новий будинок отримав адресу вул. Баторія, 6. Спершу це був суто чиншовий будинок. На першому поверсі розташовувалися торгові приміщення, на другому — ресторан, вище — помешкання. У 1920-х рр. тут розмістився Банк Польської землі. У 1929 р. — Львівське радіо, його офіси.

Нині у будинку на вул. Князя Романа, 6 розміщені Львівське державне обласне радіо та Львівський обласний радіотелевізійний передавальний центр. Крім цього, тут розташована редакція часопису "Дзвін" (заснований у 1939 р. під назвою "Література і мистецтво", пізніше "Радянський Львів", "Жовтень").

Архітектура

Монументальний п'ятиповерховий будинок розташований у рядовій забудові кварталу між вул. Князя Романа, вул.Нижанківського та пл.Галицької. Є архітектурною домінантою початку вул. Князя Романа і пл. Галицької. Збудований із залізобетонного каркасу, з отинькованими цегляними огороджуючими стінами та перегородками. У декорі фасадів використаний граніт.

У плані будинок має форму трапеції, із чотирма малими внутрішніми подвір'ями-колодязями. У  центрі скомпонований блок із двох сходових кліток та ліфта, що освітлені за допомогою світлового ліхтаря. Блок оточений по периметру коридором, що сполучає з рештою приміщень. Згідно з первісним проектом, поряд із подвір'ями розміщувалися туалети, ванни, кухні та інші допоміжні приміщення. Великі просторі житлові кімнати розташовувалися винятково з боку вулиць для кращого природного освітлення.

Головний фасад із боку вул. Князя Романа — симетричний, з п'ятьма композиційними осями. Перші два поверхи з великими вікнами-вітринами відділені міжповерховим карнизом. Вхід, розташований на центральній осі, підкреслений портиком із гранітними неороманськими колонами. Над арками — барельєфна композиція з двома левами, а також кадуцеєм — символом успішного підприємництва. Портик підтримує балкон другого поверху. У рівні 3–5 поверхів композиція фасаду з підкреслено вертикальними лініями. На другій і четвертій осях розміщені два симетричні  гранчасті еркери. Решта вікон розділені профільованими лізенами. Еркери завершені неоготичними шпилями. Дах — двосхилий, з бляшаною покрівлею. Спереду — стрімкий, з нахилом близько 600. З іншого боку — пологіший, з нахилом близько 450.

В інтер'єрі будинку збереглися дерев'яні двері неоготичних форм із оригінальним заскленням (шибки з фасками). Підлога у сінях і на сходовій клітці встелена плиткою. В інтер'єрі, зокрема на другому поверсі, де зараз розташоване приміщення Львівського радіо, частково збережені первісні інтер'єри. Чітко виділяються залізобетонні стовпи каркасу та ригелі з неоготичним профілюванням: з фасками та тричвертним валом. Нижня частина стін відділена сецесійним фризом із ліпниною у формі виноградних грон. Вище на стінах — панелі з масверковим неоготичним обрамленням, ймовірно колись всередині були розписи. На стелі між ригелями — розети з масверками, форма яких запозичена із полум'янистої готики. У центрі цих розет кріпляться канделябри. Таким чином, декор інтер'єру доволі еклектичний.  

Джерело тексту і фото http://www.lvivcenter.org/uk/lia/objects/kn-romana-6/


 

 

Как добраться к точке: 
вул. Князя Романа, 6
0
Twoja ocena: Brak

Powrót do góry