Пам’ятник Олені Телізі в Бабиному Яру

Portret użytkownika VoloksboR
  • Теги:
    • Обелиск (Мемориал),
    • Pomniki,
    • Wybitne osobistości,
    • Скульптура (Изваяние)

Ocena: +5 / 1 participant / 0 zalecenia / (+0) (-0) jakość

  • UkrainaKijów obwódКиїв
Opis

25 лютого 2017р. на території Національного історико-меморіального заповідника «Бабин Яр» у Києві,  на розі вулиць Олени Теліги й Мельникова, відбулося відкриття пам’ятника визначній діячці національно-визвольного руху, поетесі Олені Телізі.

Пам'ятник встановлено коштом міської громади за підтримки Міністра культури України Євгена Нищука та Київського міського голови Віталія Кличка.

У відкритті також взяли участь Віце-прем'єр-міністр України Павло Розенко , Голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В’ятрович,

Голова ОУН, перший заступник голови Держкомтелерадіо Богдан Червак,

громадсько-політичний діяч, поет Дмитро Павличко,

представники громадськості, молодь та духовенство. Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет здійснив чин освячення пам’ятника.

Пам’ятник Олені Телізі встановлено на виконання Указу Президента України "Про відзначення 100-річчя від дня народження Олени Теліги” та розпорядження виконавчого органу Київської міської ради (КМДА) від 20.02.2015 №144, а також за рішенням Оргкомітету з підготовки та проведення заходів у зв’язку з 75-ми роковинами трагедії Бабиного Яру.

Автори скульптурної композиції: Олександра Рубан, Віктор Липовка та Іван Єршов.

Історична довідка:

Олена Іванівна Теліга (8 липня 1907 – 21(?) лютого  1942) – українська поетеса, публіцист, літературний критик, діячка ОУН. Народилась під Москвою, а в 11-річному віці переїхала до України. Із 1922-го до 1941-го року жила в еміграції, де вступила в ОУН.

Після початку радянсько-німецької війни в липні 1941 в складі похідних груп ОУН разом із чоловіком Михайлом і кількома соратниками нелегально перейшла кордон і переїхала до Львова, а 22 жовтня 1941 року прибула до окупованого німецькою армією Києва. У місті організувала Київське відділення Спілки українських письменників, співпрацювала з редакцією «Українського слова» Івана Рогача, видавала тижневик літератури і мистецтва «Літаври». В лютому 1942 року була заарештована гестапо та розстріляна разом із чоловіком у Бабиному Яру.

Точна дата розстрілу Олени Теліги у Бабиному Яру невідома. Її соратник О. Штуль-Жданович вважав, що вона загинула 13 лютого, за іншими даними це сталося 21 лютого. З 1992 року саме 21 лютого є днем вшанування пам’яті Олени Теліги українською громадськістю.

Докладніше тут і тут .

Raporty
Portret użytkownika Хорт
3 Zdjęcia
Хорт
0
Twoja ocena: Brak

Komentarze

Portret użytkownika butilkavodi

Оперативно! Спасибо за

Оперативно! Спасибо за материал!
Только сегодня прочитал новость об открытии памятника, а он уже у нас на сайте! 

Powrót do góry