Пам'ятник Марії Заньковецькій в Ніжині

Portret użytkownika Хорт
  • Теги:
    • Pomniki,
    • Скульптура (Изваяние)

Ocena: +5 / 1 participant / 1 zalecenie / (+0) (-0) jakość

  • UkrainaCzernihowski obwódНіжин
Opis

Заньковецька Марія Костянтинівна (справжнє прізвище - Адасовська) народилася 4 серпня (22 липня 1854 року) в селі Заньки Ніжинського району.  

З дитинства прагнучи до артистичної діяльності виступала в аматорських виставах театру у Ніжині. Грала здебільшого у співочих ролях: водевілях і комедіях. Вона мала великий успіх у ніжинської публіки.

Восени 1882 р. на театральних афішах з'явилося нове призвіще - Марія Заньковецька, цей псевдонім був на згадку про щасливе дитинство в селі Заньки.

У 1888 році Заньковецька виступила на ніжинській сцені вперше вже як професіональна актриса. У 1900 році разом з трупою М. Кропивницького побувала у Ніжині на гастролях.

 А у 1902 році оселилася в Ніжині, де купила невеликий будинок у Сучковому провулку (тепер вулиця М. Заньковецької). У серпні 1906 року отримавши пропозицію М.К. Садовського заснувати власний театр у Києві,  забрала з собою майже всіх ніжинських аматорів, давши багатьом з них путівку на велику сцену.

У 1918- 1919 роках жила в Ніжині та заснувала тут театр під назвою «Українська група під керівництвом М. Заньковецької».

 З її допомогою в Ніжині було створено народний хор, симфонічний оркестр.

У 1924 році М. Заньковецька востаннє повернулася до Ніжина, а восени 1926 переїхала до Києва.

У Ніжині її ім’ям названо вулицю та в 1993 році встановлено пам’ятник (скульптор О. Скобликов) біля Міського будинку культури на площі М. Заньковецької.

Как добраться к точке: 
площа М. Заньковецької
Raporty
Portret użytkownika olanko
1 Zdjęcia
olanko
0
Twoja ocena: Brak

Powrót do góry