Рожевий каньйон

Portret użytkownika VoloksboR
  • Теги:
    • Ущелье (Каньон),
    • Река,
    • Przyrodnicze obiekty

Ocena: 0 / 0 uczestników / 0 zalecenia / (+0) (-0) jakość

  • UkrainaKrymu Autonomiczna RepublikaОрлине
Opis

Це неофіційна назва дуже мальовничого каньйону гірської річки Арманка, що бере свій початок високо в горах Головного Пасма, тече балкою Малташ-Дере між вершинами Біюк-Сінор і Календи-Баір, і з рештою впадає з півдня у Чорноріченське водосховище що у Байдарській долині.

Аби потрапити до каньйону треба рухатися на схід від с.Павлівка (яке фактично зрослося з с.Орлиним) стародавньою дорогою, якою, як кажуть, користувалися ще римляни, і яка існувала тут напевно ще з доісторичних часів. Дорога зі стінами-кріпидами, що чудово збереглися і мають на деяких ділянках висоту по кілька метрів, виведе до річки десь у серединній частині каньйону, і поведе далі на плато, де у верхів’ях буде безліч розвилок практично по всіх байраках і гребенях між ними – можна вибирати будь-яку на свій смак (але з урахуванням того, в якому місці Байдаро-Кастропольської Стіни ви плануєте опинитись).

Проте мені більше подобається варіант прогулянки від колишньої птахофабрики (стежка починається від маленького ставка) – в цьому випадку каньйон проходиться повністю.

Спустившись до річки стежка буде багато разів переходити з одного берега на інший, доведеться йти і річищем й обома бортами, зате так набагато цікавіше – ви побачите всю красу цього місця.

Спочатку річка може здатися непоказною, із заваленим сірим камінням дном і не дуже стрімким потоком,

але невдовзі каньйон звузиться і замість каміння ви побачите мальовниче скелясте річище з численними ванночками й каскадами.

Чим вище підніматиметеся по каньйону, тим він ставатиме все вужче, а течія все стрімкіше.

Через деякий час з заходу підійде стародавня дорога яка буде йти паралельно руслу лівим берегом річки час від часу віддаляючись від неї, а потім знову повертаючись.

Невдовзі увагу приверне цікаве нагромадження кам’яних брил на правому борті, а під ним – смайлик.

Це означатиме, що ви пройшли приблизно половину каньйону. Раджу продовжити прогулянку до злиття русел після якого рухатися річкою стане незручно,а головне – нецікаво, бо краєвид нагадуватиме початок прогулянки, із захаращеним річищем і повільною течією. Тут варто вийти на дорогу і вирішити куди рухатись далі (або на яйлу, або назад у долину).


Але до того як дістатися злиття русел буде ще багато цікавих і мальовничих місць, особливо ділянка де каньйон розшириться, а з обох боків височітимуть густо вкриті лісом високі борти.

0
Twoja ocena: Brak

Powrót do góry