м. Київ. Будинок № 24 по вул. Рейтарській

Portret użytkownika olanko
  • Теги:
    • Dom,
    • Architektoniczne zabudowania

Ocena: 0 / 0 uczestników / 0 zalecenia / (+0) (-0) jakość

  • UkrainaKijów obwódКиїв
Opis

21 березня 1897 власниця садиби О. Яскевич звернулась у будівельне відділення Київської міської управи з проханням дати дозвіл на будівництво триповерхо­вого з підвалом житлового будинку згідно з доданими планами, проектом фасадів і розрізами, розробленими її сином, інженером М. Яскевичем. 2 квітня 1897 проект М. Яскевича затверджено. До кін. 1980-х рр. будинок був жит­ловим. 1992 переданий районній лі­карні, після чого всередині капітально реконструйований: секційне плануван­ня замінено на коридорне двобічне. Триповерховий з напівпідвалом, цегля­ний, пофарбований, у плані Г-подібний зі зрізаним наріжжям та двома дворовими ризалітами на крилі вздовж вул. Рейтарської. Перекриття пласкі. Дах двосхилий, з бляшаним покрит­тям. Внутрішнє планування коридор­ного типу.

Фасади вирішено у цегляному стилі, декор цегляний і орнаментальний ліп­лений. За композицією асиметричний, з боку вул. Рейтарської два аркові вхо­ди на флангах виділено рустуванням і зубчастими архівольтами, що спира­ються на імпости. В кінці крила на вул. О. Гончара прямокутний отвір проїзду на подвір'я. Входи та проїзд виділено неглибокими розкріповками та цегля­ними парапетами на шпилястих стовп­чиках. Парапети над основними пло­щинами фасадів ґратчасті. Фасади виразно поділяються на два яруси: нижній і третій поверхи розчленовано високими міжвіконними лопатками, які на рівні першого поверху спираються на фігурні підп'ятники. Будинок по периметру оббігає розвинений кар­низ на високих цегляних модульйонах. Своєрідним модулем побудови чолових фасадів є одно-, двовіконні прясла з вікнами, окреслені нагорі зубчастим гуртом, по боках — лопатками. Лопат­ки декоровано ліпленими вставками ге­ометричного орнаменту й накладними віньєтками вишуканого рисунка.

Вікна зі   слабо визначеними лучковими пере­мичками на третьому поверсі прикра­шено підвіконними фартушками з хре­щатими нішками, на другому — надвіконною смужкою з іоніків і ліпле­ною вставкою з жіночою голівкою в оточенні рослинних пагонів, у під­віконні — ліпленою вставкою ромбо­подібного орнаменту. Слабо виділеною домінантною частиною фасаду з боку вул. Рейтарської є наближена до на­ріжжя розкріповка входу, що скла­дається з трьох прясел зі здвоєними вікнами.

Розкріповку завершує пара­пет з центральним трикутним фронто­ном, заповненим рельєфним картушем. До ліпленого геометричного орнамен­ту (пояски на лопатках, підвіконня) пасує рисунок балконних і парапетних ґрат, який складається з перехрестя навкісних прутів, доповненого округ­лими центральними й наріжними еле­ментами.

Архітектура будинку в цілому визна­чається гарними пропорціями й вишу­каністю ощадно застосованого декору. Це один з перших творів архітектора М. Яскевича, випускника Санкт-Петербурзького інституту цивільних інженерів, який плідно працював у Києві й на поч. 20 ст. проживав у цьому будинку.

Джерело 

Как добраться к точке: 
Рейтарська, 24/27
0
Twoja ocena: Brak

Powrót do góry