Чернігів в готичному стилі-1. Садиба Глібова.

Portret użytkownika olanko
  • Теги:
    • Dom,
    • Architektoniczne zabudowania

Ocena: 0 / 0 uczestników / 0 zalecenia / (+0) (-0) jakość

  • UkrainaCzernihowski obwódЧернігів
Opis

Садиба Глібова — пам'ятка історії та архітектури в Чернігові, зразок неоготичного стилю.

Наприкінці 19 століття збудований за задумкою власника Григорія Глібова — поміщика та політичного діяча. В 12 столітті тут знаходилося городище Гуричів. На цьому місці було побудовано будинок Глібова. Зведений у готичному стилі. Центральною спорудою садиби була двоповерхова споруда. Замок виконаний у складному асиметричному плані. Під будинком знаходиться підвал. Остання споруда відноситься до цегляного модерну. Григорій Миколайович Глібов збудував замок у рицарському стилі, бо був неординарною людиною. Також були прибудовані льодовня та каретник. До входу в замок веде алея. З 1890 до 1907 господар садиби був обраний до Державної думи. На посаді він пробув до 1911 року. Вимушений був покинути садибу в цьому ж році. Зараз тут знаходиться мікробіологічний інститут.

Архітектурні особливості

Садиба збудована в межах села Бобровиця, яке нині належить до Чернігова. У комплексі наявні споруди у неоготичному стилі. Відноситься до основної складової частини маєтку Г. Глібова. Свою назву отримав від свого власника. Різноманітна форма вікон та готичні вежі. Зображення родового герба Глібова на головному фасаді. Зубчики на балконах і даху. На гербі можна побачити двох крилатих левів та коня посередині. Два леви тримають корону. Садиба має гарний вигляд з усіх сторін та є цілим комплексом споруд. Знаходиться у задовільному стані.

Цікаві факти

Григорій Глібов збудував палац через кохання до француженки, яка відмовилася їхати до Чернігова, аргументувавши це тим, що у Глібова немає замку як у справжнього лицаря. Так почалася історія однієї з найцікавіших споруд Чернігівщини. Зараз це місце є одним з найромантичніших в Чернігові. Варто зазначити, що пізніше одружившись на доньці Тарновського Глібов сказав, що палац збудований для неї.

Джерело 

Как добраться к точке: 
Шевченка, 97
0
Twoja ocena: Brak

Powrót do góry