м. Київ. Будинок № 7 по вул. Рейтарській

Portret użytkownika olanko
  • Теги:
    • Dom,
    • Architektoniczne zabudowania

Ocena: 0 / 0 uczestników / 0 zalecenia / (+0) (-0) jakość

  • UkrainaKijów obwódКиїв
Opis

Побудований у 1881 році. На першому поверсі будинку в 1908 було дві крамниці, на другому — п'ятикімнатна та трикімнатна квартири, на двох верхніх поверхах — по одній шестикімнатній квартирі. Квартири мали електричне освітлення, кахляні груби, ванні кімнати, кухні, в окремих приміщеннях були шпалери й паркетні підлоги. Після націоналізації 1922 будинок використовувався під комунальне житло. 1975 здійснено капітальний ремонт із заміною міжповерхових перекриттів і окремих балконних майданчиків.

Триповерховий з цокольним напівповерхом, цегляний, пофарбований, у плані Г-подібний. Міжповерхові перекриття пласкі, комбіновані (дерев'яні балки, залізобетонні панелі), балкони з металевими ґратами. Внутрішнє планування чолової частини дворядне з винесенням на фасад парадних приміщень і сходової клітки з двомаршовими сходами, бічного дворового крила — однорядне.

Вирішений у стилі історизм з рисами неоренесансу. Композиції головного фасаду притаманний центрально-осьовий характер з середньою тривіконною площиною незначного виступу, підкресленою балконами на другому й третьому поверхах. Прямокутному проїзду з антресольним поверхом на правому фланзі фасаду відповідає акцентований архівольтом головний вхід (ліворуч). Пластичному збагаченню архітектури сприяють різноманітно оформлені вікна: в центральній частині — прямокутні, завершені прямими сандриками з замковими каменями та фланковані лопатками, у бічних площинах — здвоєні аркові вікна, обрамлені архівольтами на верхньому поверсі.

Певне стильове загострення вносить мотив аркатурних поясків, застосований у міжповерхових гуртах та під карнизом бічних площин. Дворовий фасад з прямокутними вікнами вкрай простий. Первісне оздоблення інтер'єрів не збереглося.

Споруда — типовий зразок прибуткового будинку кін. 19 ст. Пам’ятка архітектури.

Джерело

Как добраться к точке: 
Рейтарська, 7
0
Twoja ocena: Brak

Powrót do góry