м. Київ. будинок №7 по вул. Заньковецької

Portret użytkownika olanko
  • Теги:
    • Dom,
    • Architektoniczne zabudowania

Ocena: 0 / 0 uczestników / 0 zalecenia / (+0) (-0) jakość

  • UkrainaKijów obwódКиїв
Opis

На червоній лінії забудови вулиці. Споруджений як прибутковий на території садиби інженера шляхів сполучення В. Демченка. У стилі модерн. За проектом арх. О. Вербицького. Є частиною запроектованого об'єму: наріжний бік будинку з баштою, що виходив би на вул. Лютеранську, не зведено. У вересні 1941 будинок спалено, відбудовано після війни.

Семиповерховий, з першим цокольним поверхом у приямку, цегляний, тинькований, у плані прямокутний, з двома ризалітами на дворовому фасаді, двосекційний, кожна секція має на поверсі по дві квартири. Перекриття плоскі. Центральну вісь фасаду виявлено сегментним у плані еркером у третьому п'ятому поверхах, бічні осі вузькими прямокутними еркерами сходових кліток з плоскими аттиками, а також рядами балконів. Чітка система вертикалей фасаду комбінується з характерним для прибуткових будинків стилю модерн ускладненим ритмом різних за формою вікон. Центр сьомого поверху завершено стрічковим балконом. Спрощена пластика фасаду відзначається витонченістю тонко модельованих нечисленних деталей — рельєфних смуг із стилізованими рослинними мотивами на третьому і шостому поверхах, великих замкових каменів з рельєфними вставками, що відходять від них, плоского дощаного русту.

Особливої характерності будинку надають великі жіночі маскарони у простінках вікон четвертого поверху.

 Збереглися ковані огорожі балконів і сходових кліток оригінального рисунка. На поч. 1900-х рр. будинок був одним з найвищих у центрі міста. Пам'ятка архітектури і історії.

Джерело 

Как добраться к точке: 
Заньковецької, 7
0
Twoja ocena: Brak

Powrót do góry