м. Київ. Будинок № 4 по вул. Пилипа Орлика

Portret użytkownika olanko
  • Теги:
    • Dom,
    • Architektoniczne zabudowania

Ocena: 0 / 0 uczestników / 0 zalecenia / (+0) (-0) jakość

  • UkrainaKijów obwódКиїв
Opis

З 1908 року ділянка належала київському купцю 1-ї гільдії А. Бубнову, коштом якого був зведений прибутковий будинок. Чотириповерховий з підвалом, цегляний, тинькований, у плані прямокутний, односекційний. Внутрішнє планування коридорного типу. Оздоблений у стилі неоренесанс. Композиція фасаду симетрична, п'ятидільна, сформована трьома розкріповками, що містять по одному широкому прорізу на поверсі. На рівні третього - четвертого поверхів розкріповки фланковані тричвертєвими навісними колонами коринфського ордера на п'єдесталах, об'єднаними вгорі напівциркульними рустованими арками.

Продовженням розкріповок є мансарди, завершені по боках розірваними лучковими фронтонами, в центрі — прямим карнизом (первісне увінчення втрачено). По осі фасаду — ошатний портал з арковим отвором головного входу під напівкруглим сандриком, що спирається на дві канелюровані колони коринфського ордера; ліворуч — арковий проїзд на подвір'я, праворуч — симетричне йому аркове вікно. Ярусну тектоніку фасадної стіни підкреслюють руст на рівні двох нижніх поверхів, міжповерхові й підвіконні гурти, різні за формою вікна (прямокутні — на першому поверсі, аркові — на другому й четвертому, з лучковими перемичками — на третьому). Вікна мають різноманітне оздоблення, що складається з пілястрів, прямих і трикутних сандриків або архівольтів (відповідно на другому, третьому, четвертому поверхах).

Головний фасад відзначається різноманітністю ліпленого, тонко змодельованого декору — маскарони у вигляді голів левів, гербові картуші, у т. ч. з ініціалами власника «АБ», рослинні орнаменти тощо. Вхід до будинку відкривають гарні двостулкові фільончасті двері під напівциркульною фрамугою з центрично-радіальним рисунком засклення.

В окремих приміщеннях збереглося ліплене оздоблення в традиціях історизму та модерну. У вестибюлі — біло-мармурова підлога й східці, стіни розчленовано канелюрованими пілястрами спрощеного доричного ордера, які підтримують широку стрічку ліпленого фриза, орнаментованого переверненими пальметами. Фільонки між пілястрами та плафон окреслено площинними обрамленнями, декорованими по кутах вписаними у квадрат стилізованими квітками. Споруда — яскравий зразок прибуткового будинку періоду історизму поч. 20 ст. Пам’ятка архітектури.

Після націоналізації будинку в ньому проживали співробітники органів держбезпеки. Після війни переданий Верховному суду України.

Джерело 

Как добраться к точке: 
П. Орлика, 4
0
Twoja ocena: Brak

Powrót do góry