м. Прага. Пам’ятник Карлу IV

Portret użytkownika olanko
  • Теги:
    • Pomniki,
    • Wybitne osobistości,
    • Скульптура (Изваяние)

Ocena: +10 / 2 uczestnicy / 1 zalecenie / (+0) (-0) jakość

  • CzechyKraj środkowoczeskiPraga
Opis

Біля Карлова моста з боку району Старе-місто встановлений пам'ятник Карлу IV. Скульптура Карла була виготовлена в Нюрнберзі в 1848 році до 500-ліття заснування Карлова університету. Автор моделі - скульптор з Дрездена Ернст Юліус Хенель. Частину коштів на виготовлення пам'ятника виділив університет, частина була зібрана з пожертвувань.

Скульптура заввишки майже 4 метри зображує короля, що тримає в правій руці буллу (грамоту) про заснування Празького університету. Карл IV (14 травня 1316-29 листопада 1378) - король Німеччини з 11 липня 1346, король Чехії з 26 серпня 1346 під ім'ям Карел I (коронований 2 вересня 1347), імператор Священної Римської імперії з 5 квітня 1355.

Син чеського короля Іоанна Сліпого з Люксембурзької династії і княжни Елішки Пржемисловни, народився в 1316 році в Празі, при народженні був названий Вацлав (нім. Венцель). Виховувався в Парижі. У 15-річному віці був призначений намісником в створеному його батьком королівстві в Північній Італії і зіткнувся там з опором і інтригами. У 18 років став намісником батька в Чехії. Унаслідок вигнання його брата Іоганна з Тироля і тимчасового управління Карлом цією країною, на яку мав види Баварський будинок, виник глибокий розбрат між Віттельсбахами і Люксембургами, що привів до ряду воєн.

З ім'ям Карла пов'язано «золотий вік» Чехії. Він добре знав чеську мову, піклувався про розвиток міст і багато уваги приділяв сільському господарству. Карл ввіз до Чехії виноградну лозу з Бургундії і сливові дерева з Лотарингії, влаштував ставки для розведення риб: так з'явилися знамениті чеські коропи. Карл залишився в історії як автор першої в середньовічній Європі світської автобіографії і ініціатор складання нової історичної хроніки.

На п'єдесталі заввишки близько 4 метрів є алегорії чотирьох факультетів (теологічного, медичного, юридичного і філософського), а на кутах чотири скульптури відомих осіб часів Карла IV: Арношт з Пардубіц, Ян Очко з Влашими, Бенеш Крабіце з Вайтміля і Матіяш з Арраса.

Джерело

Raporty
Portret użytkownika vv
2 Zdjęcia
vv
Portret użytkownika Хорт
2 Zdjęcia
Хорт
0
Twoja ocena: Brak

Powrót do góry