м. Прага. Костел святого Франциска Ассизького

Portret użytkownika olanko
  • Теги:
    • Kultowe zabudowania,
    • Костел

Ocena: +10 / 2 uczestnicy / 0 zalecenia / (+0) (-0) jakość

  • CzechyKraj środkowoczeskiPraga
Opis

Kostel svatého Františka z Assisi

Єдиний чернечий орден, заснований на землі Чехії в 1233 році називається Орден лицарів хреста з червоною зіркою біля підніжжя празького моста. Орден існує до цих пір і має на території Чехії декілька храмів, головний з яких – храм Франциска Ассизського.

Трохи пізніше після заснування ордена, в 1252 році, зовсім недалеко від Влтави і Юдітіна моста почали зведення монастирського комплексу: госпіталю, монастиря і головного собору. Будували собор в стилі раннєчеської готики, відновили після пожежі в кінці XIV століття, і в цьому вигляді він дожив до кінця XVII століття.

У 1678 році влада міста спільно з лицарями (тоді вже орден мав велику владу) прийняли рішення побудувати замість старого занепалого костелу новий і запросили для створення проекту італійських архітекторів Доменіко Каневалле і Гауденціо Казанова. Вони і звели будівлю, що дійшла до сьогоднішнього дня в майже незмінному вигляді.

Храм святого Франциска Ассизського побудований у формі хреста, як і більшість соборів, лише хрест рівносторонній, що зустрічається не дуже часто. Під час спорудження храму архітектори зіткнулися з ще однією проблемою: оскільки храм потрібно було вписати в ряд вже існуючих будівель, необхідно було орієнтувати його не зі сходу на захід, як прийнято в християнських храмах, а з півночі на південь, іншого вибору не було. У стилі бароко, в якому витриманий храм, це допускалося, канони тоді дещо ослабили, і з благословення пробста (глави) ордена, так і зробили.

На широкому і потужному корпусі ніби лежить прекрасний купол, виконаний в італійських традиціях. По підставі куполу знаходиться ряд високих вікон, через які всередину проникає сонячне світло. Як і належить, він ллється зверху, втілюючи світло божественної присутності. На фронтоні будівлі встановлені скульптури п'яти святих, благословляючих прихожан.

Усередині храм складається з вівтарної частини, двох бічних каплиць і вхідної прямокутної зони. Всі частини собору прикрашені картинами і фресками. У вівтарній частині знаходиться зображення святого Франциска Ассизського із стигматами (ранами, подібними до ран Христа). Вважається, що перші стигмати з'явилися саме у нього. У бічних каплицях – картини «Спорудження святого хреста» і «Вигнання торгуючих з храму», автор – М. Вільман. Тут же є вражаюча статуя Богоматері XV століття. Найпрекрасніший розпис знаходиться на куполі. Це фреска В. Райнера «Страшний суд».

Багатий інтер'єр храму здається надмірно вичурним: багато картин, багато скульптур святих, різьблені лави, існування храму, що збереглося із самого початку. На особливу увагу заслуговує ліпнина, виконана італійським майстром Томазо Солдаті. Вона покрита позолотою і сповна відповідає пишному і вичурному бароко.

У храмі святого Франциска Ассизського відразу встановили один з найбільших органів. Клавіш цього чудового інструменту торкалися великі музиканти: Крістоф Віллібальд Глюк і Бедржіх Сметана.

І все-таки частина старовинного готичного храму збереглася: це підземна каплиця. Сюди можна спуститися, відчути дихання століть, побачити гробниці магістрів ордена.

Джерело

Как добраться к точке: 
Křižovnické náměstí
Raporty
Portret użytkownika vv
1 Zdjęcia
vv
Portret użytkownika Хорт
1 Zdjęcia
Хорт
0
Twoja ocena: Brak

Powrót do góry