м. Будапешт. Рибальський бастіон.

Portret użytkownika olanko
  • Теги:
    • Twierdza,
    • Architektoniczne zabudowania

Ocena: +5 / 1 participant / 0 zalecenia / (+0) (-0) jakość

  • WęgryBudapesztBudapeszt
Opis

Halaszbastya

Дивлячись на Рибальський Бастіон в Будапешті, розумієш, що ця споруда більше нагадує химерну терасу, ніж фортецю, а його стіни значно відрізняються від інших будівель у Замку Буди. Так і є, Рибальський Бастіон – дуже цікаве місце в Будапешті, його стіни білі, він має багато вікон, кам'яних лавок, арок, аркад і т.п., чого не мають інші споруди замку.

Нинішня будівля Рибальського Бастіону побудована не для оборони, а щоб бути гарною панорамною терасою та служити в якості ідеального оглядового майданчику в будь-яку погоду, адже вид на Пешт з Бастіону не залишить байдужим нікого. Крім того, Рибальський Бастіон вдало підкреслює красу сусідньої церкви Матяша.

У середньовічні часи, аж до ХІХ століття на цьому місці були товсті стіни замку і різні частини стіни охоронялися замковою охороною і королівською гвардією, а, в разі необхідності, жителями замку. Деякі історики стверджують, що бастіон отримав свою назву тому, що певна частина стіни в середньовіччі охоронялася гільдією рибалок (Halász), які жили під стінами в так званому «рибному місті», між річкою Дунай і стінами замку. У мирний час вони ловили рибу і продавали свій вилов на Рибному ринку в замку, а під час війни вони піднімалися до замку і брали під охорону частину замкової стіни біля того ж Рибного ринку. 

До кінця ХІХ століття Угорщина прожила в мирі протягом багатьох десятиліть, і Будапешт дуже динамічно розвивався як велике європейське місто-космополіт. Будайська фортеця у 1874 році офіційно втратила своє військове значення, а Королівський палац вкотре відбудовується. Церкві Матяша, котра також активно відновлювалася, щоб повернути колишню славу коронаційного собору угорських королів, було потрібне відповідне оточення. Тому будівництво Рибальського Бастіону тісно переплітається з відновленням церкви та  її історико-архітектурним стилем. Як база для головної вежі Бастіону була обрана стара сигнальна вежа замку Буди.

Отже, Рибальський Бастіон був побудований між 1895 і 1902 роками як частина заходів до святкування 1000-річчя Угорської держави. 7 веж Бастіону символізують 7 угорських вождів, які привели свої племена і оселили в 895 році в нинішній Угорщині, а статуя Святого Стефана – першого угорського короля (правив 1000-1038) ніби охороняє стіни Бастіону.

Бастіон був побудований як панорамна тераса з оглядовою вежею. Урочисті широкі сходи, що ведуть до Рибальського Бастіону, забезпечують вихід до пам'яток замкового пагорба і до загального огляду пам'яток Пешта. На сходах містяться історичні статуї, знизу вгору: Статуя Івана Хуньяді, статуя Святого Георгія, котрий перемагає дракона (точна копія статуї ХV століття в Празі, виконана середньовічними угорськими майстрами), і статуї воїнів Х століття, які охороняють ворота (у верхній частині сходів, під аркою).

Під час будівництва Рибальського Бастіону була виявлена середньовічна підземна Михайлівська каплиця, частину котрої включили в Бастіон, яку нині можна відвідати.

Джерело

 

Как добраться к точке: 
Szentháromság tér 2
Raporty
Portret użytkownika vv
1 Zdjęcia
vv
0
Twoja ocena: Brak

Powrót do góry