м. Будапешт. Базиліка св. Іштвана.

Portret użytkownika olanko
  • Теги:
    • Церковь,
    • Kultowe zabudowania

Ocena: +5 / 1 participant / 0 zalecenia / (+0) (-0) jakość

  • WęgryBudapesztBudapeszt
Opis

Szent István Bazilika

Базиліка названа на честь першого короля Угорщини Іштвана (Стефана). На дзвіниці цієї церкви знаходиться найбільший дзвін Угорщини, а висота базиліки дорівнює 96 метрів, що робить її разом з будівлею Парламенту найвищими історичними будівлями Будапешта. Найвірогідніше це пов’язано з 896 роком від Різдва Христового, коли племена угрів осіли в стародавній Паннонії та розпочали історію сучасної Угорщини.

Кампанія зі збору коштів на будівництво церкви почалася в 1810-х роках, а, власне, будівельні роботи розпочалися 14 серпня 1851 року. Проект базиліки розробив Йожеф Хілд, провідний архітектор Пешта, який також спроектував собор святого Адальберта в Естергомі та Егерський собор. Нині ці три базиліки є найбільшими церквами Угорщини.

Йожеф Хілд керував роботами до своєї смерті, а 6 березня 1867 року рада міста Пешт призначила Міклоша Ібла, визнаного архітектора і дизайнера багатьох громадських будівель в столиці, включаючи оперний театр, керівником будівництва собору.

22 січня 1868 року купол базиліки і барабан, побудовані за кресленнями Хілда завалилися через прорахунки в проекті, використання неякісних матеріалів та недобросовісну роботу будівельників. Стовпи, котрі підтримували склепіння купола були побудовані з пожертвуваних каменів низької якості і недостатньої міцності. Купол барабана був побудований на внутрішньому колі арки, котра його підтримувала, в результаті чого загальний баланс конструкції був порушений, що призвело до нерівномірного навантаження на стовпи. Після обвалу роботи призупинилися більш ніж на рік, а видалення сміття та знесення погано побудованих частин тривало до 1871 року.

Міклош Ібл підготував нові проекти для продовження будівельних робіт та переглянув попередні з точки зору міцності структури і зовнішнього вигляду. З 1875 року елліністичні форми і стиль класицизму базиліки були замінені елементами неоренесансу. А після смерті Ібла у 1891 році, інтер'єр будівлі і прекрасні художні й декоративні роботи були завершені до 1905 року під керівництвом Йожефа Каусера.

Базиліка була освячена у 1905 році в присутності імператора Франца-Йосипа.

Інтер'єри базиліки вражають своєю розкішшю: тут і мармурова обробка, і мозаїка найтоншої роботи, і вітражі. Скульптури патрона церкви, короля Іштвана, знаходяться над воротами в храм і в головному вівтарі, навколо якого розташовані п'ять бронзових барельєфів, на яких зображені сцени з його життя. У розташованій за апсидою каплиці Святої десниці зберігається найцінніша реліквія угорської католицької церкви - муміфікована кисть правої руки святого Іштвана. Кожен рік 20 серпня святу десницю проносять по вулицях міста.

Джерело

Как добраться к точке: 
Szent István tér 1
Raporty
Portret użytkownika vv
5 Zdjęcia
vv
0
Twoja ocena: Brak

Powrót do góry