м. Львів. Кам'яниця Педіанівська.

Portret użytkownika olanko
  • Теги:
    • Dom,
    • Architektoniczne zabudowania

Ocena: +9 / 2 uczestnicy / 1 zalecenie / (+0) (-0) jakość

  • UkrainaLwowski obwódЛьвів
Opis

Житловий будинок (1-а пол. ХІХ ст.) на розі вулиць Краківської та Вірменської. Відомий під назвою кам’яниця Педіанівська ще з ХVІІ ст. Точних даних про час будівництва немає. Ампірний декор дозволяє датувати кам’яницю 1-ю половиною ХІХ ст.      

Триповерхова,  цегляна, тинькована, витягнута в плані будівля з внутрішнім подвір’ям. Внутрішнє розпланування коридорного типу. Перший поверх оздоблений лінійним рустом і прорізаний вікнами з півциркульними завершеннями. Під вікнами другого поверху розміщені ліпні рельєфні вставки з купецькими відзнаками, виконаними одним з провідних львівських скульпторів Йоганом Шімзером. З обох боків кожної вставки знаходяться ліпні кронштейни, прикрашені листям аканту. Торговельна емблематика вставок має розповідний характер. На першій зліва зображений дельфін – символ купецького добробуту, на другій – Гермес – бог торгівлі, який опершись на якір, благословляє судно своїм кадуцеєм, на третій – навантажений товарами вітрильник, на четвертій – купець серед товарів: бочок, бурдюків та пакунків.

На другій (обабіч ствола якоря) та четвертій (на перев’язаному навхрест пакунку) вставках – ініціали автора –  Йогана Шімзера. За тематикою та характером  виконання рельєфні вставки аналогічні до рельєфів поч. ХVІІІ ст., розміщених на будинку № 8 на вул. Руській. Вікна другого і третього поверхів кам’яниці декоровані дзеркалами, оздоблені угорі лінійними сандриками та  внизу консолями. В інтер’єрі збереглися поруччя сходів на рівні першого – четвертого поверхів, виконані  у стилі арт деко.

Пам’ятка – яскравий приклад архітектури пізнього львівського ампіру.

 Джерело

Как добраться к точке: 
Вул. Краківська, 11
Raporty
Portret użytkownika vv
1 Zdjęcia
vv
Portret użytkownika butilkavodi
1 Zdjęcia
butilkavodi
0
Twoja ocena: Brak

Powrót do góry