м. Будапешт. Пам'ятник Дьюлі Андраши.

Portret użytkownika olanko
  • Теги:
    • Pomniki,
    • Скульптура (Изваяние)

Ocena: +5 / 1 participant / 0 zalecenia / (+0) (-0) jakość

  • WęgryBudapesztBudapeszt
Opis

Граф Дьюла Андраші де Чіксенткіраї і Краснагорка (Дьюла Андраші-старший, угор. Andrássy Gyula, 3 березня 1823, Олахпатак, Австрійська імперія - 18 лютий 1890, Волоска, суч. Опатія, Австро-Угорщина) - угорський державний і політичний діяч, другий з трьох синів графа Карла Андраші. Генерал-кавалерії (21 грудня 1888). Ім'я Дьюли Андраші носить головний проспект угорської столиці.

Граф Андраші - один з головних борців за незалежність Угорщини від влади Габсбургів. Був заочно засуджений австрійськими властями до смертної кари через повішення і в 1851 році символічно страчений. За амністією у 1857 році за допомогою матері повернувся в Угорщину і приніс присягу на вірність Імператорові Францу-Йосипу I. Після перетворення країни в дуалістичну монархію займав важливі пости в Угорщині.

Пам'ятник роботи Дьордя Залу був встановлений 2 грудня 1906 року. Після Другої світової війни, коли Будапешт відновлювався, скульптуру зняли з постаменту, і досить дбайливо відвезли в музейні запасники. Масивний постамент був розібраний, його матеріали пішли на ремонт зруйнованого Ланцюгового моста через Дунай. У 1980-х роках була ідея, і бурхлива дискусія про відновлення скульптури і установки її на проспекті Андраші, але ідеї не втілилися в життя. І тільки на початку 2000-х років ця ідея знову з'явилася у будапештських градоначальників. В кінцевому підсумку статую повернули на початкове місце (у Парламенту) в травні 2015 року.

Джерело

Как добраться к точке: 
Kossuth Lajos tér
Raporty
Portret użytkownika vv
3 Zdjęcia
vv
0
Twoja ocena: Brak

Powrót do góry