м.Київ. Будинок № 25а по вул. Софіївській.

Portret użytkownika olanko
  • Теги:
    • Dom,
    • Architektoniczne zabudowania

Ocena: 0 / 0 uczestników / 0 zalecenia / (+0) (-0) jakość

  • UkrainaKijów obwódКиїв
Opis

На червоній лінії забудови вулиці. Чотириповерховий з підвалом, цегляний, тинькований, у плані П-подібний, з невеликим ризалітом парадної сходової клітки в центрі тильного фасаду. Чорні сходи розміщено у дворових крилах будинку. Односекційний. Памʼятка архітектури. 

На житлових поверхах розташовано по дві п’яти-, семикімнатні квартири, первісне планування яких збереглося частково. Використано конструктивну систему поздовжніх несучих стін. Перекриття пласкі дерев’яні та залізобетонні. Оформлений з переважанням рис стилю неоренесанс.


Композиція чолового 13-осьового фасаду симетрична. Його центральну частину з лучковим завершенням фрамуги головного входу підкреслено стилізованими восьмигранними напівколонами на п’єдесталах на рівні першого-другого поверхів, а на верхніх поверхах – тричвертєвими колонами великого коринфського ордера. Такі самі колони, яким відповідають рустовані лопатки двох нижніх поверхів, фланкують пари бічних вікон третього та четвертого поверхів. Вертикальні членування фасаду акцентовано невисокими аттиками і доповнено балконами з ажурними ґратами двох верхніх поверхів на четвертій та дев’ятій осях фасаду. Серед другорядних елементів архітектурного декору – дощаний руст, обрамлення дверного та віконних отворів із замковими каменями, прямокутні фільонки, розвинені профільовані гурти та вінцевий карниз, фриз із зубчиками, поребрик тощо. Симетрію фасаду дещо порушує розташування ліворуч від головного входу прямокутного отвору проїзду на подвір’я, що має нові ґратчасті ворота.


На дворовому фасаді з нещодавно добудованими балконами виділяється підвищений у вигляді мезоніна центральний ризаліт парадних сходів з великим арковим вікном на рівні третього-четвертого поверхів.

В інтер’єрі під’їзду збереглися ліплені прикраси стелі у вигляді рослинного орнаменту, гранітні сходи з ажурним металевим огородженням, кахляні підлоги. Будинок – виразний зразок прибуткової житлової споруди кін. 19 ст. з високим рівнем архітектурно-художнього оздоблення фасадів та інтер’єрів, вдало вписаний у містобудівне довкілля.

Джерело

Как добраться к точке: 
Софіївська, 25а
0
Twoja ocena: Brak

Powrót do góry