м. Київ. Будинок № 104 по вул. Саксаганського.

Portret użytkownika olanko
  • Теги:
    • Dom,
    • Architektoniczne zabudowania

Ocena: +2 / 1 participant / 0 zalecenia / (+0) (-0) jakość

  • UkrainaKijów obwódКиїв
Opis

Використовувався як прибутковий житловий будинок з магазинами на першому поверсі. У 1920-х рр. з боку подвір'я добудовано об'єм, паралельний центральному ризаліту. За радянських часів внутрішнє планування зазнало змін. Чотириповерховий, цегляний, пофарбований, у плані Т-подібний, односекційний. Перекриття пласкі, дах двосхилий з пірамідальним ліхтарем над сходовою кліткою, з бляшаним покриттям. Має дві квартири на поверсі, парадні й чорні сходи, на правому фланзі – проїзд на подвір'я. Оздоблений у стилі модерн. Пам’ятка архітектури.

Композиційною домінантою головного фасаду є розташована на осі входу центральна одновіконна розкріповка, завершена тридільним фігурним аттиком, на тлі якого криволінійним вінцевим карнизом окреслено щипець (його вигадливий абрис повторено у формі слухового віконця). Симетрію побудови підсилюють два ряди балконів, на частині яких збереглися дрібні за рисунком модерністичні ґрати. Активну роль в оформленні відіграють ліплені декоративні деталі рослинного характеру. Вертикальні членування утворені шістьма лопатками-лізенами, оздобленими нагорі жіночими маскаронами (в центральній розкріповці) й вишуканими ліпленими панно із зображенням квітів та листями маку (на флангах), на рівні третього поверху – типовими для модерну декоративними колами, перехрещеними двома вертикальними стрічками. Прорізи вікон і вхідних дверей прямокутної форми. На першому поверсі – широкі вітрини, вікна другого поверху завершено спрощеними сандриками (прямими та трикутними, в центрі – лучковими), на третьому поверсі застосовано рамкові лиштви вікон зі смугою стилізованих перлин, замкові камені вікон четвертого поверху виступають на тлі гладенько тинькованих площин. Фасад завершено фільончастим фризом, спрощеним карнизом та ажурним парапетом з криволінійних ґрат модерністичного рисунка. Дворовий фасад з гранчастим виступом чорних сходів оформлено стримано.

В інтер'єрі у вестибюлі зберігся меандровий фриз. Простора сходова клітка парадних сходів має засклений світловий ліхтар. Чорні сходи за формою близькі до гвинтових.

Будинок – зразок синтезу стилів історизм та модерн.

Джерело 

Как добраться к точке: 
Саксаганського, 104
Raporty
Portret użytkownika ганс
1 Zdjęcia
ганс
0
Twoja ocena: Brak

Powrót do góry