м. Київ. Будинок № 109 по вул. Саксаганського.

Portret użytkownika olanko
  • Теги:
    • Dom,
    • Architektoniczne zabudowania

Ocena: +1 / 1 participant / 0 zalecenia / (+0) (-0) jakość

  • UkrainaKijów obwódКиїв
Opis

Побудований у 1913 році. Мав парадну та чорну сходові клітки, центральні сходи до рівня другого поверху були мармурові, вище – гранітні. Шахта ліфта розташована біля чорних сходів. Інтер'єри кімнат було прикрашено ліпленими плафонами. Шестиповерховий на головному фасаді, п'ятиповерховий з цокольним поверхом з боку подвір'я, з підвалами, цегляний, пофарбований, у плані прямокутний, з двома бічними симетричними ризалітами на тильному фасаді. Вхід у квартири – з боку подвір'я. Планування секційне. Перекриття в житлових приміщеннях пласкі, в підвалах склепінчасті. Дах двосхилий, з бляшаним покриттям. Оздоблений у стилі історизм, у формах модернізованої ренесансної архітектури. Пам’ятка архітектури.

Композиція головного фасаду асиметрична двоосьова. Центральну вісь, що відповідає сходовій клітці, виділено подвійною розкріповкою, яка фланкована лопатками, декорованими на рівні п'ятого – шостого поверхів нішами з напівколонками, прикрашеними виноградним листям. Розкріповкузавершено трикутним фронтоном з трьома горищними віконцями й прямокутними аттиками, декорованими рельєфом рослинного характеру. Центр розкріповки виділено одним широким та двома вузькими вікнами, фланкованимиканелюрованими у верхній частині тричвертєвими колонками. Такі ж колонки оздоблюють шостий поверх бічної розкріповки. Ліплений декор рівномірно поярусно прикрашає площини фасадів. Під вікнами шостого поверху проходить фриз, композиція якого складається з оточених гірляндами букраній, на рівні п'ятого поверху – фриз з пальмет. Оформлення віконних прорізів різноманітне на кожному поверсі. Широкі вікна третього поверху – з трикутними сандриками на кронштейнах, вужчі – з замковими каменями. Над вікнами другого поверху – ніші з рельєфним візерунком у вигляді розкритого віяла. Надвіконні фільонки другого поверху розкріповки оформлено композицією, що складається із зображення античної вази в оточенні пальмет. Наріжжя завершене трикутним фронтоном, у тимпані якого ліплений рослинний орнамент. На чорних сходах збереглися первісні ґрати, що складаються із сегментів, рисунок яких має вишукану композицію з прямих ліній та арабесок, характерних для стилю модерн.

Будівля відіграє важливу містобудівну роль на перетині двох вулиць, є цікавим зразком великого прибуткового будинку, у вирішенні фасадів якого поєднано елементи ренесансної архітектури та стилю модерн.

Джерело 

Как добраться к точке: 
Саксаганського, 109/20
Raporty
Portret użytkownika ганс
1 Zdjęcia
ганс
0
Twoja ocena: Brak

Powrót do góry