м. Київ. Будинок № 129а по вул. Саксаганського.

Portret użytkownika olanko
  • Теги:
    • Dom,
    • Architektoniczne zabudowania

Ocena: +5 / 2 uczestnicy / 0 zalecenia / (+0) (-0) jakość

  • UkrainaKijów obwódКиїв
Opis

Побудований у 1912 році за проектом інженера В.Александровича. На червоній лінії забудови вулиці. Шестиповерховий з підвалом, цегляний, пофарбований, у плані Т-подібний, односекційний, ліворуч проїзд на подвір'я. Перекриття пласкі, дах двосхилий, з бляшаним покриттям. Перший поверх торговельний, інші житлові.Оздоблений у стилі модерн. Пам’ятка архітектури.

Компо­зиція головного фасаду симетрична, з чітко вираженим вертикальним члену­ванням. Декор змодельовано в цеглі й доповнено ліпленими вставками рослинного характеру. Центральну вісь виділено лопатками й завершено напів­круглим фронтоном, у тимпані якого вміщено горельєф: молода жінка, що напівлежить, лівою рукою підтримує книгу, правою вказує на сонячні про­мені (алегорія Знання).

Перший поверх декоровано дощаним рустом. Віконні прорізи й розташований у центрі отвір головного входу мають лучкові пере­мички. На рівні другого-шостого по­верхів площину фасадної стіни про­різують симетрично розташовані пря­мокутні вікна з цегляними сандриками й рельєфними підвіконними вставками. Бічні осі акцентовано балконами з прямокутними платформами (первісну огорожу втрачено). Фриз декоровано ліпленим рослинним орнаментом, кар­низ зроблено у вигляді полиці. Оголів'я лопаток на рівні шостого поверху оздоблено характерним для модерну мо­тивом кола зі стрічками, що звисають, та вертикальними смужками. Між третім і четвертим, п'ятим і шостим по­верхами — горизонтальні керамічні вставки брунатного кольору. Дворовий фасад декоровано стриманіше, лише за допомогою цегляних деталей, що при­крашають вікна, пілястри, міжповерхо­ві й вінцеві карнизи. Вхід і вікно чор­них сходів акцентовано декоратив­ним модерністичним колом. Зберег­лись елементи первісного оздоблення парадного під'їзду: ліплення на стінах вестибюля, метласька плитка підлоги, металеве огородження сходів у стилі модерн.

Джерело

Как добраться к точке: 
Саксаганського, 129-а
Raporty
Portret użytkownika ганс
1 Zdjęcia
ганс
Portret użytkownika Aleksis
1 Zdjęcia
Aleksis
0
Twoja ocena: Brak

Powrót do góry