м. Київ. Будинок № 135 по вул. Саксаганського.

Portret użytkownika olanko
  • Теги:
    • Dom,
    • Architektoniczne zabudowania

Ocena: +7 / 2 uczestnicy / 1 zalecenie / (+0) (-0) jakość

  • UkrainaKijów obwódКиїв
Opis

Побудований у 1897-1898 роках. Триповерховий з підвалом, цегляний, тинькований, у плані Г-подібний. Перекриття пласкі, у підвалі склепінчасті. Дах двосхилий, з бляшаною покрівлею. Центральна сходова клітка мала світловий ліхтар. Оздоблений у стилі історизм з елементами ренесансної архітектури. Пам’ятка архітектури.

Композиційною домінантою виступає зрізана наріжна частина будинку, яку на третьому поверсі акцентовано балконом, оформленим у вигляді напівциркульної арки. Арку фланковано колонами композитного ордера й завершено аттиком з шатровою гранчастою декоративною банею. Невеликі вежки прикрашають наріжні з нішами с товпчики даху. Фасад з боку вул. Комінтерну симетричний, головну вісь виділено на першому поверсі вхідною групою, над карнизом третього поверху – прямокутним аттиком з напівциркульним вікном горища. Пластика фасаду насичена архітектурним та орнаментальним декором. Архітектурне оздоблення фасадів – міжповерхові гурти, прямокутні й напівциркульні лиштви вікон, міжвіконні пілястри, колони, вінцевий карниз та аттики, змодельовані в цеглі. Ліплений декор у вигляді розеток та гірлянд прикрашає підвіконні фільонки другого й третього поверхів. Рельєфні та барельєфні декоративні композиції, що зображують букети, вазони з квітами та гірлянди з листя й плодів, розміщено в нішах, які фланкують наріжні вікна двох верхніх поверхів. Рельєфна композиція над дверима балкона третього поверху майже повторюється в рисунку балконних ґрат. Фасад з боку вул. Саксаганського композиційно ув'язаний з головним. Дворові фасади, вирішені без оздоблення, мають пізніші переробки.

Первісне оздоблення інтер'єрів не збереглося. Будинок – цікавий зразок вирішення невеликого прибуткового будинку, що формує історичне середовище вулиці.

Джерело 

Как добраться к точке: 
Саксаганського, 135/13
Raporty
Portret użytkownika ганс
1 Zdjęcia
ганс
Portret użytkownika butilkavodi
1 Zdjęcia
butilkavodi
0
Twoja ocena: Brak

Powrót do góry