м. Київ. Будинок № 12 по вул. Межигірській.

Portret użytkownika olanko
  • Теги:
    • Dom,
    • Architektoniczne zabudowania

Ocena: 0 / 0 uczestników / 0 zalecenia / (+0) (-0) jakość

  • UkrainaKijów obwódКиїв
Opis

На розі з вул. Хорива. У 1856 являв двоповерхову з верхнім дерев'яним ярусом будівлю в стилі пізнього класицизму. 1883 за проектом арх. А. Геккера добудований з боку вул. Межигірської. 1885 покрівля замінена на бляшану. На поч. 1990-х рр. проведено ремонтні роботи. Двоповерховий, перший поверх цегляний, другий дерев'яний, обкладений цеглою, пофарбований, у плані прямокутний. Перекриття дерев'яні, планування анфіладне. Пам’ятка архітектури.

Внаслідок перебудови композиція фасаду стала асиметричною. Вхід перенесено в ліве крило (з боку вул. Межигірської). У пропорційній побудові асиметричних на сім і п'ять вікон фасадів простежується вплив класицизму. Вікна обох поверхів в пласких прямокутних нішах по одній осі з різними інтервалами, на другому поверсі прикрашені замковими каменями. Над нішами першого і на рівні підвіконь другого поверху йдуть гурти, що розкріповуються на пласких лопатках, якими підкреслено наріжжя будинку й відокремлено групи на два вікна та вхід з боку вул. Межигірської, оформлений у вигляді порталу: напівциркульний сандрик значного виносу з профільованим архівольтом спирається на квадратні в плані колони.

Під вінцевим карнизом вузенька тяга розкріповується на лопатки і відбиває смугу з цегляним орнаментом, що імітує модульйони. В оздобленні другого поверху застосовано засоби цегляного стилю: поребрик у підвіконних нішах і в простінках, фасонна цегла, зубчики, сухарики.

Особняк є одним з небагатьох зразків житлової забудови Подолу серед. 19 ст.

Джерело

Как добраться к точке: 
Межигірська, 12/25
0
Twoja ocena: Brak

Powrót do góry