м. Київ. Будинок № 24 по вул. Верхній Вал.

Portret użytkownika olanko
  • Теги:
    • Dom,
    • Architektoniczne zabudowania

Ocena: 0 / 0 uczestników / 0 zalecenia / (+0) (-0) jakość

  • UkrainaKijów obwódКиїв
Opis

Побудований у 1892 році. Двоповерховий, цегляний, по боках брандмауерні стіни. Композиція головного фасаду асиметрична. Центр виділений дверним отвором і проїздом на подвір'я на першому поверсі та віконним прорізом, фланкованим з обох боків гладенькими пілястрами – на другому. Пам’ятка архітектури.

Спочатку на першому поверсі було п'ять типових для подільської забудови вітрин, розділених рустованими пілястрами. Вони відповідали п'яти торговельним крамницям, що мали входи з вулиці. На другому поверсі, пристосованому під житло, – 13 згрупованих попарно віконних прорізів з декоративними підвіконними дошками. У процесі експлуатації фасад і внутрішнє планування першого поверху повністю змінено. Над центральним входом на рівні другого поверху прибудовано балкон. Увінчує будинок розкішний багатопрофільний карниз. На подвір'ї, паралельно головному, стоїть раніше споруджений цегляний двоповерховий будинок.

У будівлях у різний час містилися крамниці з продажу продовольчих і промислових товарів, ресторан «Росія», тютюнова фабрика, трактир.

Джерело 

Как добраться к точке: 
Верхній Вал, 24
0
Twoja ocena: Brak

Powrót do góry