Меморіальна дошка В'ячеславу Чорновілу у Запоріжжі

Portret użytkownika vv
  • Теги:
    • Мемориальная доска,
    • Pomniki

Ocena: 0 / 0 uczestników / 0 zalecenia / (+0) (-0) jakość

  • UkrainaZaporoski obwódЗАПОРІЖЖЯ (Олександрівськ)
Opis

В'ячеслав Максимович Чорновіл — український політик, публіцист, літературний критик, діяч руху опору проти зросійщення та національної дискримінації українського народу, політичний в'язень СРСР. Провідник українського національно-демократичного визвольного руху кінця 80-х — 90-х років; Герой України . Лауреат Міжнародної журналістської премії ім. Ніколаса Томаліна (1975).
Ініціатор проголошення Декларації про державний суверенітет України  та Акту проголошення Незалежності України.
Разом із іншими видатними діячами започаткував в Україні національно-визвольний рух шістдесятників та дисидентів. Засновник та головний редактор підпільного українського часопису «Український вісник». Член Української Гельсінської групи. Один із ініціаторів створення Української гельсінської спілки. Кілька разів ув'язнений за «антирадянську пропаґанду». Перебував у таборах суворого режиму і на засланні. Сумарно пробув у неволі 17 років. У 1990-1992 рр. — голова Львівської обласної ради. Народний депутат України з березня 1990 р.
Кандидат у Президенти України на виборах 1991 р (2 місце). З 1992 р. і до смерті — голова Народного Руху України. З жовтня 1991 — Гетьман українського козацтва. З 1995 року член української делегації в Парламентській Асамблеї Ради Європи.
Загинув 25 березня 1999 року за нез'ясованих обставин в автокатастрофі на шосе під Борисполем. Похований у Києві на Байковому кладовищі на центральній алеї. У похороні взяли участь сотні тисяч людей.

Джерело тексту та фотографії В'ячеслава Чорновіла

24 березня 2018 р., до 19-ї річниці смерті державного діяча, в Запоріжжі відбулось відкриття пам’ятної дошки В'ячеславу Чорновілу. Пам’ятну дошку встановили на фасаді культурно-ділового центру, де незадовго до своєї загибелі В'ячеслав Чорновіл провів зустріч із мешканцями міста.

Джерело 

Как добраться к точке: 
Запоріжжя, пр. Соборний, Байда
0
Twoja ocena: Brak

Powrót do góry