м. Краків. Кам'яниця Сіра.

Portret użytkownika olanko
  • Теги:
    • Dom,
    • Architektoniczne zabudowania

Ocena: +4 / 1 participant / 0 zalecenia / (+0) (-0) jakość

  • PolskaMałopolskie województwoKraków
Opis

Цю назву кам’яниця носить більше 400 років. Згідно з легендою, що не має відображення в історичній правді, вона побудована для фаворитки короля Казимира Великого Сари.

Будівля повстала з двох кам’яниць XІV століття. Перша від сторони ринку, друга від сторони вулиці Сінної, менша уполовину. Забудову об'єднано в один будинок в 1540 році. Він був одним з перших в Кракові будівель з аттиком. У сімдесятих роках XVІ сторіччя кам'яниця переходила з рук в руки дворянських сімей; дружини краківського воєводи Ядвіги Мишковської (1592), а потім воєводи краківського Миколая Зебжидовського (1598).

У половині XVІІ століття коли будівля перейшла на власність Чарторийських з Корца, проведено ґрунтовну перебудову , що надала їй характер міського палацу. Перший поверх кам'яниці євреї, яким не вільно було торгувати на площі ринку, наймали під свої магазини. В руки міщан кам'яниця перейшла в середині  XІX сторіччя. Тоді, близько 1853 року, власником стояв купець Станіслав Фінтух, який перемінив прізвище на Царські, що походить від назви свого подвір'я. Традиція каже, що тут на обідах в свого підданого Анджея Зборовського бував король Генрік Валерій, а у 1787 році відвідав кам'яницю Станіслав Август Понятовський.

У роках 1907- 1913 кам'яницю відновлено за проектом архітектора Людвіка Войтичкі. Збереглися поліхромоване склепіння і вхідний портал з XVІІ століття, а також готична зала.

Джерело 

 

Как добраться к точке: 
Rynek Główny 6
Raporty
Portret użytkownika vv
2 Zdjęcia
vv
0
Twoja ocena: Brak

Powrót do góry