м. Краків. Кам’яниця «Під образом» на площі Ринок.

Portret użytkownika olanko
  • Теги:
    • Dom,
    • Architektoniczne zabudowania

Ocena: +5 / 1 participant / 0 zalecenia / (+0) (-0) jakość

  • PolskaMałopolskie województwoKraków
Opis

Назва походить від зображення Матері Божої, розміщеного на фасаді близько 1718 року. Кам’яниця повстала на місці двох середньовічних будинків. З початку XVI століття на лежала краківському купцю і промисловцю Павлу Кауфману. З цього періоду походять склепіння залів другого поверху, відкриті в XІX столітті.

Після смерті Павла Кауфмана будинок занепадав. Спричинено це було тим, що 70 років він був практично нічий, бо стільки років тривали спори про володіння між спадкоємцями купця. У XVІІ столітті був куплений міщанським родом Целларі. У 1735-1756 роках кам'яницею володіла Марія Собеська з Весслува, дружина принца Владислава і невістка короля Яна ІІІ Собеського.

Наприкінці XVІІІ століття володіння перейшло в руки Вентцелів, які в 1800 році відкрили відомий ресторан. Тоді говорилося, що «в Кракові трублять в двох місцях - в Маріацькому костелі і під Богоматір’ю». Вислів цей означав, що саме у Вентцелів торгують чудовим пивом і горілкою.

Гастрономічні традиції збереглись до наших часів. Назву «Солодкий Вентцель» дала відома рестораторка Магда Геслер. Крім ресторану в XІX столітті в кам'яниці розмістились Комерційний Банк, Торгове товариство і фірмовий магазин броварні в Живцю. Легенда каже, що будинок поєднаний підземними ходами з вавельським замком. Люди так вірили в цей переказ, що в 1754 році в підвалах шукали заховані скарби.

Джерело 

Как добраться к точке: 
Rynek Główny 19
Raporty
Portret użytkownika vv
1 Zdjęcia
vv
0
Twoja ocena: Brak

Powrót do góry