м. Краків. Церква святого Норберта.

Portret użytkownika olanko
  • Теги:
    • Церковь,
    • Kultowe zabudowania

Ocena: +5 / 1 participant / 0 zalecenia / (+0) (-0) jakość

  • PolskaMałopolskie województwoKraków
Opis

Церква св. Норберта (пол. Cerkiew św. Norberta) парафії Воздвиження Святого Хреста — стародавня греко-католицька церква. Побудована у 1636-1643 роках у стилі бароко як Костел святого Норберта, призначений для сестер норбертинок. Церква внесена в реєстр пам'яток Малопольського воєводства (№ А-85 від 25.05.1931).

Після того, як при австрійській владі були розпущені монастирі, покинутий норбертінский костел 26 лютого 1808 був переданий у власність греко-католицької парафії.

У 1947 році комуністична влада ліквідувала чинну парафію, будівля після кількох років перейшла до отців салетинців. У 1998 році греко-католицька парафія відновила церкву, а салетинці залишили її в кінці 2001 року. Відновлений, завдяки зусиллям греко-католицької парафії, антикварний історичний іконостас був реконструйований і одреставрований. Він був знову встановлений і в листопаді 2004 року освячений греко-католицьким Перемишльсько-Варшавським митрополитом архієпископом Яном Мартиняком.

Храм має два входи: через кам’яний портал з боку Плант (вулиця Кароля Ольшевського) і з вулиці Вислна (нині використовується другий).

У середині 1940 року у цій церкві взяв шлюб з Ярославою Опарівською Степан Бандера.

Джерело

Raporty
Portret użytkownika vv
1 Zdjęcia
vv
0
Twoja ocena: Brak

Powrót do góry