м. Краків. Костел на Скалці.

Portret użytkownika olanko
  • Теги:
    • Костел,
    • Kultowe zabudowania

Ocena: +10 / 2 uczestnicy / 1 zalecenie / (+0) (-0) jakość

  • PolskaMałopolskie województwoKraków
Opis

Мала базиліка, католицький бароковий храм монастиря ордену Святого Павла, костел, освячений в ім'я Архангела Михаїла та Святого Архієпископа Станіслава Щепановського - найцікавіше культове місце історичного району Казімєж в Кракові. Знаходиться пам'ятка на Скалечній вулиці на території монастиря. Коротко іменується будівля як Паулінський костел на Скалці. Це третя, що збереглася до наших днів, будівля храму на місці двох попередніх.


  
Перший костел Архангела Михаїла на Скалці, романська ротонда, виник у Х-XI століттях на місці язичницького капища вислян на високому березі Вісли. Це культова будівля була свідком жорстоких, таємничих і загадкових подій того часу. Одне з них пов'язане з сучасною назвою костелу.


 
У 1079 році в стінах храму Кракова король Польщі Болеслав Сміливий під час суперечки, яка переросла у сварку, лицарським мечем зніс голову з плечей краківського архієпископа Станіслава. Обезголовлене тіло винесли на вулицю і, поглумившись над невинно убієнним, розрубали на шматки і розкидали в окрузі. Чудесним чином зганьблені останки виявили, з'єдналися, і тіло мученика поховали в костелі Архангела Михаїла на Скалці, потім перенесли на Вавель.


 
У 1253 році мученика Станіслава канонізували і в XV столітті за наказом короля Казимира ІІІ на місці давньої романської будівлі побудували новий готичний храм, який освятили ім'ям Святих Михайла і Станіслава.
 
У XII столітті храм в Кракові зруйнували шведські хрестоносці. В середині XVIII століття побудована третя культова будівля в стилі бароко, яка збереглася і діє досі. Під час Другої світової війни частково розграбували внутрішнє оздоблення. За час дії краківський костел неодноразово реставрувався.


  
Монументальна будівля зі сходами, балконами, ліпниною, портиками, башточками чудова як зовні, так і всередині. Внутрішнє оздоблення, ніжні м'які кольори і розкішна позолота, прикраси в стилі бароко, янголята, статуї та скульптури святих надають костелу на Скалці царську розкіш і величавість. Зберігся і функціонує орган, зібраний у стилі рококо.


 
У підвальному приміщенні костелу розташований національний пантеон. Вхід в нього влаштований під одними з найкрасивіших сходів, що ведуть до храму. У пантеоні покояться останки відомих людей Польщі, в тому числі поховання Яна Длугоша, польського історика та дипломата, автора книги «Історія Польщі». Серед поховань є усипальниці художників - Генріха Семирадського, Станіслава Виспянського і Яцека Мальчевського. Тут також знайшли спокій літератори - поети Адам Асник і Теофіл Ленартович, письменник Юзеф Ігнаци і ще багато інших відомих польських діячів мистецтва і науки.

 Джерело

 

 

Как добраться к точке: 
ul. Skałeczna 15
Raporty
Portret użytkownika vv
2 Zdjęcia
vv
Portret użytkownika butilkavodi
3 Zdjęcia
butilkavodi
0
Twoja ocena: Brak

Powrót do góry