м. Краків. Синагога Поппера.

Portret użytkownika olanko
  • Теги:
    • Синагога,
    • Kultowe zabudowania

Ocena: 0 / 0 uczestników / 0 zalecenia / (+0) (-0) jakość

  • PolskaMałopolskie województwoKraków
Opis

Побудована у 1620 році в якості приватного фонду Вольфа Поппера, одного з самих багатих єврейських купців і фінансистів Кракова на той час. Перша згадка про синагогу міститься у податковому списку 1653 року. Через її невеликі розміри мала назву Маленької.

Немає багато відомостей про колишні інтер’єри синагоги. У міжвоєнних путівниках описані двері вівтарної шафи з дуба, поліхромні і різьблені зображення лева, леопарда, орла і оленя, які символізують спроможності і сили людини, що прагне до Бога і досконалості. Зараз вони знаходяться у зібраннях музею Вольфсонів у Єрусалимі. Також згадуються сучасні живописні прикрашення стін і зводу синагоги, що виконав художник Шенкер.

Синагога була розграбована в роки ІІ світової війни. Після завершення війни у приміщеннях для жінок тимчасово мешкали євреї, що переселились до Кракова з СРСР. Від синагоги залишився корпус з залом для чоловіків і приміщеннями для жінок у північній частині. У 1965 році проведений ремонт будинку і тут розміщена майстерня будинку культури.

 Джерело 

Как добраться к точке: 
ul. Szeroka 16
0
Twoja ocena: Brak

Powrót do góry