м. Київ. Будинок № 4 по пров. Музейному.

Portret użytkownika olanko
  • Теги:
    • Dom,
    • Architektoniczne zabudowania

Ocena: +5 / 1 participant / 1 zalecenie / (+0) (-0) jakość

  • UkrainaKijów obwódКиїв
Opis

Зведений як прибутковий будинок інженера та підприємця Ш. Іссерліса за проектом арх. В. Рикова у стилі модерн. У 1983-1895 перебудований із зміною внутрішнього планування. Семиповерховий, з мансардним поверхом, цегляний, у плані П-подібний. Перекриття первісно плоскі по дерев'яних балках. На внутрішнє подвір'я веде проїзд і виходять двоє чорних сходів бічних крил. Парадна сходова клітка мала вбудований ліфт. Головний фасад симетричний, на рівні другого — п'ятого поверхів розчленований по вертикалі трьома довгими еркерами — гранчастими по краях і прямокутним по осі фасаду.

Між еркерами — балкони різної форми з масивною цегляною і легкою металевою огорожами. Для зорового зменшення висоти будинку вінцева частина фасаду (сьомий і мансардний поверхи) має темне пофарбування і дрібночарунковий клітчастий фриз із заповненням глазурованими кахлями. Вікна верхнього поверху шестикутної форми. В оформленні фасаду, виконаного з цегли, використано тиньк (гладенький і «під шубу»), кераміку, вишукані рельєфні вставки класичного характеру.

Між вікнами другого поверху — барельєфи на античну тему «Тріумф Фріни» роботи скульптора Ф. Балавенського. У проїзді і на балконах збереглися орнаментальні ковані грати, у під'їзді — ліпний декор з геометричним орнаментом у стилі пізнього модерну. Є прикладом прибуткового будинку з високим рівнем комфорту й тонко продуманим архітектурним і скульптурним вирішенням головного фасаду. Пам’ятка архітектури і містобудування.

Джерело 

Как добраться к точке: 
Пров. Музейний, 4
Raporty
Portret użytkownika butilkavodi
1 Zdjęcia
butilkavodi
0
Twoja ocena: Brak

Powrót do góry