м. Чернівці. Костел Воздвиження Святого Хреста.

Portret użytkownika olanko
  • Теги:
    • Костел,
    • Kultowe zabudowania

Ocena: +3 / 1 participant / 0 zalecenia / (+0) (-0) jakość

  • UkrainaCzerniowiecki obwódЧернівці
Opis

Це перший мурований храм чернівецького середмістя, який з його високим шпилем на довгий час став архітектурною домінантою міста. Будувати його почали у 1787 р. за дорученням австрійського цісаря Йосифа ІІ, який роком раніше відвідав Чернівці. Імператор сам визначив місце для нового кам’яного храму та не пожалкував на будівництво грошей. Зводити костел взялися одразу ж, але будували надто довго – аж 27 років! Йому постійно не щастило: то через прорахунки архітекторів двічі обвалювалась вежа, то потім він горів.

Храм збудований в єзуїтському стилі. Прототипом його є костел в Римі. Цьому стилю підпорядкований живопис, скульптура, прикладне мистецтво храму. Він також увібрав в себе багато барочних мотивів. Фрескові розписи на стінах і стелі заповнені стилізованими квітковими мотивами, які символізують вічне дерево, дерево життя. Вражають сім неоготичних вівтарів, а також орган, який ще в 70-х роках ХІХ ст. здобув дві медалі, у Відні та Парижі, як найкращий за тембром європейський орган.

На бічній стіні святині зберігся найстаріший на Західній Україні сонячний годинник, який костелу передав на зберігання один з австрійських монастирів. Він по сьогоднішній день показує віденський час.

Джерело 

Как добраться к точке: 
вул. Головна, 20
Raporty
Portret użytkownika dombrovskii_a
2 Zdjęcia
dombrovskii_a
0
Twoja ocena: Brak

Powrót do góry