м. Чернівці. Собор Успіння Пресвятої Богородиці.

Portret użytkownika olanko
  • Теги:
    • Церковь,
    • Kultowe zabudowania

Ocena: 0 / 0 uczestników / 0 zalecenia / (+0) (-0) jakość

  • UkrainaCzerniowiecki obwódЧернівці
Opis

Собор Успіння Пресвятої Богородиці УГКЦ — перша на Буковині греко-католицька церква, якій зараз уже понад 190 років, головний храм єпархії УГКЦ у Чернівцях.

Перші греко-католицькі священики у Чернівцях відправляли службу Божу в Римо-Католицькому костелі, при вівтарі Успіня Пресвятої Богородиці на початку ХІХ ст. Коли громада католиків візантійського обряду Чернівців почала поступово збільшуватися, їм стало затісно в костелі. І у 1820 році городянин Тадей Туркул подарував невеличку земельну ділянку та пожертвував власні кошти на будівництво своєї церкви для греко-католиків Чернівців.

1 травня 1820 року було освячено наріжний камінь фундаменту нової церкви. 10 червня 1821 року (у неділю Зіслання Святого Духа) новозбудована церква отримала благословення, тобто почала офіційно функціонувати. Першу назву церква отримала на честь святих Петра і Павла. З 1937 року храм стали називати Собором Успіння Пресвятої Богородиці. На початку 40-х років минулого століття церква вже виявилася замалою для вірян.

Відомий у Чернівцях і Буковині науковець, політичний і громадський діяч Володимир Залозецький розробив проект добудови новішої частини храму. Перший храм спорудили в стилі ампір. Добудовували собор у стилі українського бароко. Одна з частин старої церкви — це вигляд сучасного храму спереду.

З приходом більшовицької влади у 1946 році на Буковині заборонили богослужіння в українських греко-католицьких церквах. Собор Успіння Пресвятої Богородиці забрали в підпорядкування Православної Церкви (Московського Патріархату). У 1961 році собор зачинили. Святиню перетворили на промисловий склад. 

У листопаді 1989 року ініціативний комітет отримав від Чернівецької міської ради дозвіл на проведення Богослужіння перед зачиненими дверима церкви. Перша така служба Божа відбулася біля дверей собору 8 січня 1990 року. Її провів отець Микола (Сімкайло) з Івано-Франківська — пізніше єпископ Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ. Завдячуючи організованим діям громади та за допомогою демократичних сил Буковини собор офіційно відкрили 6 жовтня1991 року.

Джерело

Как добраться к точке: 
вул. Руська, 28
0
Twoja ocena: Brak

Powrót do góry