м. Чернівці. Колишня синагога Темпль.

Portret użytkownika olanko
  • Теги:
    • Синагога (перестроена),
    • Kultowe zabudowania

Ocena: 0 / 0 uczestników / 0 zalecenia / (+0) (-0) jakość

  • UkrainaCzerniowiecki obwódЧернівці
Opis

В теперішньому кінотеатрі «Чернівці» важко впізнати риси забутої єврейської святині. Це був іудейський реформаційний хоровий храм, реформована синагога, чи темпль, в якому збирались для молитви чернівецькі євреї-реформатори.

Ініціатором будівництва реформованої синагоги в Чернівцях був духовний лідер місцевих іудеїв-реформаторів місцевий чиновник Еліззер Еліягу (Лазарь Еліяс) Ігель (1825-1892). Фундамент під майбутній хоровий храм на ділянці в центрі «Верхнього міста» святково заклали 8 травня 1873 р. Цікаво, що в цьому приймали участь як головний чиновник, так і православний єпископ.

Спорудження Темпля відбувалось на протязі 1873-1877 рр. за проектом відомого львівського архітектора, професора Юліана Захаревича, в історичному стилі. В архітектурному відображенні будівлі об’єднані елементи ренесансу і готики з екзотичними мавританськими мотивами, характерними для іудейського культового проектування регіону.

Згідно художнього задуму стіни закінчувались чотирма граційними купольними баштами, а над ними підіймався оздоблений орнаментом мідний купол із шпилем, завершений шестикутною зіркою Давида. Від фасаду в храм вели три входи із розмальованими дверима, до яких підіймались по сходах: великих центральних, та  двох менших бокових.

Темпль відразу став архітектурною переважаючою навколишнього кварталу, та ширшим від ансамблю Чернівців. На панорамах міста, розміщених на великій кількості листівок, купол Темпля зі шпилем із зіркою Давида на вершині гармонічно розміщений із куполами православних церков і гострими шпилями вірменсько-католицького храму і костелу.

На початку другої світової війни, в липні 1941р., німецько-румунські окупаційні війська спалили цей прекрасний храм, і він на протязі війни залишався в руїнах. Із поверненням радянської влади була спроба підірвати і повністю стерти з лиця міста унікальний пам’ятник культової архітектури. Проте стіни, побудовані на суміші, замішаної, як твердять міські легенди, на жовтку яйця, витримали тиск військових саперів. За спогадками старожилів, від страшного вибуху повилітали віконні рами в будинках прилягаючого кварталу, проте Темпль вцілів.

На протязі ряду років колишній храм стояв у руїнах, спустошений, обкладений парканом, поки міська влада не вирішила відбудувати споруду, пристосувавши її під культурно-освітній заклад. В 1959 р. тут відкрили широкоформатний кінотеатр «Октябрь», який чернівчани в пам’ять про першопризначення назвали «кіногога». На початку 1990-х цей кінотеатр був перейменований в «Чернівці».

Джерело 

Джерело фото 

Как добраться к точке: 
вул. Університетська, 10
0
Twoja ocena: Brak

Powrót do góry