м. Краків. Палац Морштинів.

Portret użytkownika olanko
  • Теги:
    • Pałac,
    • Architektoniczne zabudowania

Ocena: +4 / 1 participant / 0 zalecenia / (+0) (-0) jakość

  • PolskaMałopolskie województwoKraków
Opis

Резиденція у стилі ампір побудована у XVІІІ столітті в результаті реконструкції трьох готичних кам’яниць. Колись був у власності родини Баденів, потім був куплений Морштином і реконструйований. Роботи очолив архітектор Щепан Гумберт. У відновленому палаці оселився Феліціан Людвік Морштин. Він зібрав велику колекцію книг, рукописів, гравюр і витворів мистецтва. В колекції були інкунабули XV століття, польські гравюри XVI століття, рукописи XVI-XIX століть, парламентські щоденники з XVІІІ століття. Серед витворів мистецтв – картини Петра Михаловського, який був небожем Морштина, антикварні меблі, гобелени, порцеляна. Це був приклад приватного музею, який виник на ниві патріотизму і меценатства.

У ХІХ столітті резиденція Морштинів була центром культурного і літературного життя Кракова. Під час великої пожежі 1850 року більша частина бібліотеки була знищена, постраждав і сам палац. У 1851-1853 роках він був відбудований. В наступні роки рештки колекції були втрачені. Частина експонатів передана у 1947-1949 роках у Національну бібліотеку у Варшаві.

Після ІІ Світової війни тут деякий час був Будинок спорту. Реставрація 1976-1982 років привела до численних знахідок, в тому числі трьох готичних порталів у підвалах і порталу XVIІ століття на подвір’ї. Всі вони були реконструйовані. 12 травня 1966 року будинок внесений до реєстру пам’яток культури Малопольського воєводства (№ А-280). Зараз в будинку розташоване Генеральне консульство Німеччини.

Джерело 

Как добраться к точке: 
ul. Stolarska 7
Raporty
Portret użytkownika vv
1 Zdjęcia
vv
0
Twoja ocena: Brak

Powrót do góry