м. Краків. Професорський сад Ягеллонського університету.

Portret użytkownika olanko
  • Теги:
    • Другое...,
    • Miejska sztuka

Ocena: 0 / 0 uczestników / 0 zalecenia / (+0) (-0) jakość

  • PolskaMałopolskie województwoKraków
Opis

 Ogród Profesorski

Розташований між будівлями Ягеллонського університету – колегіум Майус, колегіум Медікум, колегіум Мінус і колегіум Вітковського. Перша згадка про парк відноситься до 1467 року. В той час територія парку була значно більша. Тут вирощували овочі для професорської трапезної. У 1475 році була виділена ділянка для розведення свійської птиці. Наприкінці XVIII століття професори університету були переселені із колегіуму Майус в інші приміщення, і парк занепав.

З 1840 до 1871 року під час реставрації колегіуму Майус територія парку використовувалась для складування будівельних матеріалів. Наприкінці XIX століття парк був переданий факультету ботаніки, який розбив на території невеликий ботанічний сад, що нараховував до 300 видів рослин.

У 1908 році значна частина території парку була відведена під будівництво колегіуму Вітковського. З того часу і до 1960-х років ця територія перебувала в занепаді. У 2009 році почалось відновлення парку за рахунок коштів Громадського комітету реставрації пам’ятників Кракова і Ягеллонського університету. Були заасфальтовані доріжки, встановлені лавки і проведено освітлення.

В парку були встановлені п’ять інтерактивних моделей наукових приладів, кожна з яких символізує певний етап у розвитку Ягеллонського університету. XV і XVI століття представляють сонячний годинник і армілярна сфера. Магдебурзькі півкулі символізують відкриття фізичних кабінетів університету. Метеорологічна станція позначає ХІХ століття, коли в Ягеллонському університеті почались метеорологічні дослідження. ХХ століття представляють циклотрон і сцинтиляційний рахівник для вимірювання космічної радіації.

12 травня 2010 року парк був відкритий для вільного відвідування.

Джерело 

Как добраться к точке: 
Jagiellońska 17
0
Twoja ocena: Brak

Powrót do góry