Музей «Заповіту» Т.Г. Шевченка в Переяславі-Хмельницькому

Portret użytkownika VoloksboR
  • Теги:
    • Музей,
    • Infrastruktura,
    • Wybitne osobistości,
    • Dom,
    • Architektoniczne zabudowania

Ocena: 0 / 0 uczestników / 0 zalecenia / (+0) (-0) jakość

  • UkrainaKijów obwódПереяслав (Переяслав-Хмельницький, Переяславль, Переславль Руський)
Opis

Музей було засновано 18 квітня 2008 року в колишньому особняку лікаря А. Козачковського, у якого з жовтня 1845 до січня 1846 гостював та лікувався Шевченко. Ще двічі Шевченко побував у Козачковського в червні та в серпні 1859 року. Будинок Козачковського був побудований 1820 року й нині належить до реєстру пам'яток історії та архітектури України. Тут в ніч з 24 на 25 грудня 1845 року поет написав свій «Заповіт».

Експозиція музею в хронологічній послідовності розкриває історію краю козацького періоду через призму її розуміння Т.Г.Шевченком, розповідає про перебування поета на Переяславщині.

Музей складається з 12 залів. Перші чотири зали, об'єднані темою «Переяслав історичний», знайомлять відвідувачів з добою звитяжних лицарів, сміливих козацьких походів, боротьби з запеклими зовнішніми та внутрішніми ворогами. В експозиції знаходиться колекція української, польської, російської зброї ХVІІ-XVІІІ ст.,  козацькі клейноди ХVІІ ст., унікальний портрет Богдана Хмельницького роботи невідомого художника ХVІІ ст.  тощо.

Наступні чотири зали експозиції — меморіальні кімнати: вітальня, кімната для гостей, в котрій жив Т. Г. Шевченко, бібліотека та кабінет лікаря А. О. Козачковського — відтворюють інтер'єри кімнат І пол. ХІХ ст., що допомагає передати дух тієї епохи, наблизитися до обстановки, в якій жив і творив поет у 1845 та 1859 рр.

Три літературно-художні зали розповідають про навчання Тараса в Петербурзькій Академії мистецтв, ранню творчість поета, а також знайомство Т. Г. Шевченка з багатьма переяславцями та особисто з господарем будинку, про «Переяславську осінь Кобзаря» — період справжнього творчого злету митця.

Джерело

Біля будинку встановлені меморіальні дошки:

Від себе хочу додати, що музей приємно вразив багатою експозицією і кількістю різноманітної оригінальної зброї. Особливо запам’яталися шабля, подарована Б.Хмельницькому польським королем, а також шаблі особистих охоронців Б.Хмельницького – дуже багато оздоблені, а головне – оригінали! Якщо завітаєте до Переяслава-Хмельницького, обов’язково відвідайте цей музей!

0
Twoja ocena: Brak

Powrót do góry