м. Краків. Палац мистецтв.

Portret użytkownika olanko
  • Теги:
    • Pałac,
    • Architektoniczne zabudowania

Ocena: +5 / 1 participant / 0 zalecenia / (+0) (-0) jakość

  • PolskaMałopolskie województwoKraków
Opis

Побудований у 1898-1901 роках у стилі арт-нуово за проектом архітектора Фрацишека Мончинського і зразком знаменитого виставкового павільйону Сецесії у Відні. У оформленні палацу приймали участь видатні краківські майстри. Вражаючий фриз, який зображує плинність життя митця, був спроектований Яцеком Мальчевським. Антоній Мадейський, Костянтин Лашка і Теодор Ригер виконали погруддя видатних польських митців.

Фасад палацу прикрашений колонним портиком, увінчаним фігурою Аполлона у сонячному ареолі. Дах будинку бляшаний, частково засклений. З боку площі Щепанської встановлений бюст Яна Матейки роботи Антонія Мадейського; з боку Плантів – бюст Станіслава Виспяньського роботи Анни Рейнох. Стіни прикрашені пілястрами і вхідним портиком з двома колонами.

Будинок є художньою галереєю. За ініціативою Товариства друзів мистецтв і представників Ротари-клуба тут проводяться презентації польського сучасного мистецтва, а також виставки іноземних художників. Крім того, у палаці проводяться аукціони творів мистецтва. 10 березня 1975 року палац внесений до реєстру пам’яток культури Малопольського воєводства (№ А-113).

Джерело

Как добраться к точке: 
pl. Szczepański 4
Raporty
Portret użytkownika vv
1 Zdjęcia
vv
0
Twoja ocena: Brak

Powrót do góry