м. Краків. Лоретанський будинок.

Portret użytkownika olanko
  • Теги:
    • Часовня,
    • Kultowe zabudowania

Ocena: +4 / 1 participant / 0 zalecenia / (+0) (-0) jakość

  • PolskaMałopolskie województwoKraków
Opis

Domek loterański

 Побудований капуцинами незабаром після возведення костелу Благовіщеня Пресвятої Діви Марії за проектом польського архітектора Каспера Бажанки. 20 квітня 1712 року був освячений наріжний камінь. В основному будівля була готова у 1715 році, внутрішні роботи продовжувались до 1719 року. Коли 5 травня краківський біскуп Петр Тарло освятив каплицю.

Будинок є точною копією санктуарія Святого будинку в італійському місті Лорето. Як вважає традиція, в цьому будинку в Назареті жили пресвята діва Марія з Йосипом, а у XIII столітті він був перенесений в Італію. Центральне місце на вівтарі займає скульптура Діви Марії Лоретанської роботи Михала Стаховича, яку він виконав у 1818 році. 

Дарохранительниця подарована у 1733 році монастирю старшим сином короля Яна ІІІ Собеського Людвіком Собеським. Вона виготовлена з ебенового дерева і прикрашена мініатюрами на мотиви Старого Завіту. Імовірно, вона була виготовлена у 1662 році у майстерні французького короля Людовик XIV.  

24 березня 1794 року у Лоретанському будинку Тадеуш Костюшко освятив свою шаблю і зі своїми офіцерами дали клятву не пощадити свого життя у боротьбі за незалежність Польщі. Меморіальна дошка роботи Альфреда Дауна про цю подію була встановлена через 100 років. Під час окупації у 1943 році німці зняли дошку, але вона збереглась і у 1945 році була повернута на своє місце.

У 1926 році внутрішні стіни Лоретанського будинку були розписані поліхромією польським художником Яном Буковським.

20 лютого 1931 року будинок внесений до реєстру пам’яток культури Малопольського воєводства (№ А-212/М).

 Джерело тексту і фото 

Как добраться к точке: 
ul. Loretańska 11
Raporty
Portret użytkownika vv
2 Zdjęcia
vv
0
Twoja ocena: Brak

Powrót do góry