Будинок Полтавського дворянського зібрання, м. Полтава

Portret użytkownika butilkavodi
  • Теги:
    • Architektoniczne zabudowania,
    • Więcej 100 lat,
    • Budowla

Ocena: +10 / 2 uczestnicy / 1 zalecenie / (+0) (-0) jakość

  • UkrainaPołtawski obwódПолтава
Opis

Будинок Полтавського дворянського зібрання — пам'ятка історії та архітектури, що знаходиться у південно-східному секторі Круглої площі між вулицями 1100-річчя Полтави і Соборності (має адрксу вул. Соборності, 31). Будинок спорудежно у 1810 році в стилі класицизму.

Будинок мурований, прямокутний у плані. Головний фасад симетричний, центральний ризаліт оздоблено шестиколонним портиком композитного ордеру, піднятим на висоту 1-го поверху. Невеликі вікна 3-го ярусу ризаліту слугували додатковим освітленням головного залу. Портик увінчує трикутний фронтон, у тимпані якого раніше було вміщено ліпний старовинний герб Полтави. Витончений святковий образ споруди дещо відрізняється від сухуватих форм інших будинків, розташованих на площі. Раніше ця відмінність посилювалася багатством скульптурного декору: між колонами портика було встановлено дві алегоричні фігури, вази з ліпними гірляндами і маскаронами. За проектом планувалося збудувати обабіч центрального двоповерхового корпусу одноповерхові флігелі і цегляний мур (не здійснено).
Будинок Полтавського дворянського зібрання був одним з громадських і культурних центрів міста. Влітку 1813 року тут відбулося вшанування Гаврила Державіна. У 30-х роках XIX століття працювала перша в Полтаві громадська бібліотека, попечителем якої був Микола Цертелєв (1790–1869) — фольклорист, один з перших дослідників і видавців української народної поетичної творчості. У 1879 році у залі Дворянського зібрання дав два концерти Модест Мусоргський. У 1881 році виступала художниця Марія Башкирцева. У різні часи концертували Антон РубінштейнПетро ЧайковськийОлександр СкрябінСергій Рахманінов. У 1897 році співав Федір Шаляпін.
У 20-30-х роках XX століття у будинку містився клуб імені Карла Маркса, а у сквері поруч — літній кінотеатр. Будинок був спалений у 1943 році. Відбудований у 19451947 рр. для кінотеатру імені Івана Котляревського.
У 2017 році наказом Міністерства культури статус пам'ятки було понижено з національного до місцевого, це дозволило міській раді повністю розпоряджатись його долею. Одночасно з цим ТОВ "Старнайт" починає зведення прибудови, яка за документами є тимчасовим літнім майданчиком, але фактично зводиться капітальна прибудова, яка спотворить не лише саму будівлю, а й весь ансамбль Круглої площі. Незважаючи на припис Державної архітектурно-будівельної комісії, що визнав незаконність будівництва та масові протести полтавців прибудову було зведено. Джерело.

Raporty
Portret użytkownika vv
1 Zdjęcia
vv
Portret użytkownika Eduard
1 Zdjęcia
Eduard
0
Twoja ocena: Brak

Komentarze

Portret użytkownika Eduard

     В ночь на 9 декабря 2020

     В ночь на 9 декабря 2020 года здание сильно пострадало в результате пожара. По словам очевидцев, пожар начался из ресторана "Терраса", за ним огонь перекинулся на ночной клуб "Версаль", и на караоке "Граммофонъ". Последней загорелась новая пристройка. В общем пожар длился почти 9 часов: примерно в 4:20 его заметили первые очевидцы, в 4:30 поступил звонок в пожарную службу, но полностью потушить удалось только после полудня. Также во время тушения пожара было найдено мёртвое тело неустановленного человека. В общем сгорел правый и центральный корпус здания, но левый удалось сохранить.     Источник

Powrót do góry