Пам’ятник Сімону Болівару в Парижі

Portret użytkownika vv
  • Теги:
    • Обелиск (Мемориал),
    • Pomniki,
    • Wybitne osobistości,
    • Więcej 100 lat,
    • Architektoniczne zabudowania

Ocena: 0 / 0 uczestników / 0 zalecenia / (+0) (-0) jakość

  • FrancjaÎle-de-FranceParyż
Opis

Сімон Болівар ( 1783 — 1830) — лідер боротьби за незалежність іспанських колоній в Південній Америці. Звільнив від іспанського панування Нову Гранаду (сучасні Колумбія і Панама) та підлеглі їй території, Венесуелу й провінцію Кіто (сучасний Еквадор). У 1819–1830 роках — президент Великої Колумбії, утвореної на території цих країн. У 1824 році звільнив Перу і став керівником утвореної на території Верхнього Перу Республіки — Болівії (1825 рік), яку назвали на його честь. Національним конгресом Венесуели проголошений  «Визволителем». Є національним героєм 6 країн Південної Америки.
Сімон Болівар народився у заможній креольській сім'ї баскського походження, якій належали численні золоті, срібні й мідні копальні у Венесуелі. Він рано залишився без батьків. На його освіту та формування поглядів великий вплив спричинив його вчитель і старший друг Сімон Родрігес. Молоді роки Болівар провів у Європі . 15 серпня 1805 року у Римі, в присутності Родрігеса, поклявся боротися за звільнення Південної Америки від колоніалізму.
Болівар визнавав необхідним визволення рабів і вирішення інших соціальних проблем. Він переконав президента Гаїті  надати повстанцям військову допомогу й в грудні 1816 року висадився на узбережжі Венесуели. Відміна рабства (1816 рік) та опублікований у 1817 році декрет про наділення солдатів визвольної армії землею надали йому змогу розширити соціальну базу його підтримки. Після успішних дій у Венесуелі війська Болівара у 1819 році звільнили Нову Гранаду. У грудні 1819 року він був обраний президентом проголошеної Національним конгресом республіки Колумбії, до якої увійшли Венесуела і Нова Гранада. У 1822 році колумбійці вигнали іспанські сили з провінції Кіто (сучасний Еквадор), яка теж приєдналася до Колумбії.
Болівар зустрівся з Хосе де Сан-Мартіном, армія якого вже визволила частину Перу, але не зміг домовитись з ним про спільні дії. Після відставки Сан-Мартіна він відправив у Перу колумбійські військові загони, і у 1824 році отримав перемогу над останніми іспанськими силами на американському континенті.
Прагнучи об'єднати іспано-американські держави, Болівар провів у Панамі конгрес їхніх представників, але не досяг успіху. По закінченні визвольної війни в противагу його централістичній політиці в регіоні посилилися відцентрові тенденції. У результаті сепаратистських виступів Болівар залишився при владі в Перу і Болівії . На початку 1830 року він пішов у відставку і незабаром помер.
Сімон Болівар — політичний діяч Південної Америки, вплив і авторитет якого в першій половині XIX століття примусили зважати на його думку ледь не півсвіту.

Джерело тексту та портрету Сімона Болівара

 

Как добраться к точке: 
Франція, Париж, Cours-la-Reine
0
Twoja ocena: Brak

Powrót do góry