Руїни Пантелеймонівської церкви

Portret użytkownika ПашОк
  • Теги:
    • Церковь,
    • Православный храм,
    • Kultowe zabudowania,
    • Церковь (разрушена)

Ocena: +3 / 1 participant / 0 zalecenia / (+0) (-0) jakość

  • UkrainaZaporoski obwódМала Білозерка
Opis

Руїни Пантелеймонівської церкви 
9 серпня 1884 р. в слободі Верхня Білозерка була освячена церква на честь св. Пантелеймона. Божий храм збудували на великій площі, на землі, яка належала місцевому жителю Дяченку Григорію. Церква була однопрестольною з високою дзвіницею. Будувався храм місцевими мулярами під керівництвом підрядчика Євтеєва. Будівництво обійшлось громаді в 75 тисяч карбованців.
Проект церкви був складений ще у 1869 році. Як і Хрестовоздвиженський храм, Пантелеймонівську церкву будували з цегли, яку випалювали в селі.
Першим священиком Пантелеймонівської церкви був ієрей Михайло Барвінський, паламарем – Олександр Гребеннік, дияконом – Андрій Красницький. Благочинний протоієрей Гаврило Хорошилов освятив церкву. Церковні книги в храмі велись з 1885 р.
У різні роки в Пантелеймонівському храми вели службу: священик Полєтаєв, Дмитро Мелахропо та останній священик до закриття храму – Дмитро Ілліч Попов. Він закінчив Одеську духовну семінарію і до 1934 року був священиком у церкві.
Пантелеймонівська церква перестала існувати у 1934 році. Вона на той час залишалась однією з останніх у селі. Жителі общини як могли захищали свого священика.
Церкву закрили, зірвали хрест, а дзвони винесли із дзвіниці, ікони, церковний інвентар вивезли. Храм став пустий. В церкві створили клуб. З тих пір церква не відроджувалась аж до 1941 року. У 1941 р. німці дозволили відкрити храм. Коли у 1943 році село було визволено Червоною Армією, церква продовжувала працювати, але вже в іншій будівлі неподалік самого Пантелеймонівського храму. Церковну службу в старому храмі влада проводити не дозволила. Довгі роки тут був то магазин, то склад, то кінотеатр, то млин.
У 1984 році, через 100 років по будівництві храму, його було зруйновано до основи.
Джерело: Запорозька спадщина (випуск 14), автор Володимир Комов "Нариси з історіі села Мала Білозерка; вчителька історії Клавдія Олексіїнна, 0968234499.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Raporty
Portret użytkownika ганс
2 Zdjęcia
ганс
0
Twoja ocena: Brak

Powrót do góry