м. Краків. Будинок «Під глобусом».

Portret użytkownika olanko
  • Теги:
    • Dom,
    • Architektoniczne zabudowania

Ocena: +5 / 1 participant / 0 zalecenia / (+0) (-0) jakość

  • PolskaMałopolskie województwoKraków
Opis

Побудований у 1904-1906 роках за проектом архітекторів Францишека Мончинського і Тадеуша Стриженського для розміщення торгово-промислової палати. Є одним з найбільш цікавих прикладів архітектури раннього модернізму.

Триповерховий, цегляний, з наріжною баштою з годинником, яку вінчає піраміда з глобусом. Вхідний портал з вулиці Длуга прикрашений алегоричними барельєфами Торгівлі і Промисловості роботи Костянтина Лящкі. Над порталом – вітрильник з емблемою торгово-промислової палати (1905). Зали і сходи прикрашені ліпниною і вітражами, що зображують символи технічного прогресу: локомотив, телеграфний стовп, фабрика. Вони виконані за проектом Францишека Мончинського у майстерні Владислава Екільського і Антонія Тучі.

У 1926-1928 році була проведена реставрація фасаду і інтер’єрів під керівництвом Юзефа Мехоффера. У 1950 році торгово-промислова палата була ліквідована, а будівлю зайняв повятовий комітет ПОРП. У 1986-1990 роках проведена реконструкція будинка. Зараз тут знаходиться літературне видавництво. У 2006 році на першому поверсі відкрита книгарня «Під глобусом».

3 серпня 1966 року будинок внесений до реєстру пам’яток культури Малопольського воєводства (№ А-318). 

Джерело 

Как добраться к точке: 
ul. Długa 1/ Basztowa 11
Raporty
Portret użytkownika vv
2 Zdjęcia
vv
0
Twoja ocena: Brak

Powrót do góry