Пам'ятник вірменській абетці у Запоріжжі

Portret użytkownika vv
  • Теги:
    • Плита (Стела),
    • Pomniki

Ocena: 0 / 0 uczestników / 0 zalecenia / (+0) (-0) jakość

  • UkrainaZaporoski obwódЗАПОРІЖЖЯ (Олександрівськ)
Opis

У Запоріжжі в рамках Дня вірменської культури, урочисто відкрили пам'ятник вірменській абетці. Він являє собою комплекс з 36 величезних букв, які начебто виростають із землі - для кожної літери робили фундамент. Це перший пам'ятник вірменській абетці за межами його рідної країни. Ініціатором його створення став Союз вірмен в Запорізькій області.
Скульптура розташована на території Вірменської апостольської церкви. На урочисте відкриття завітали представники влади і церкви, різних національних товариств. Звучало багато теплих слів. Представники різних релігійних конфесій провели службу. А ще хвилиною мовчання вшанували пам'ять одного з найвідоміших в світі вірмен, який пішов з життя у віці 94 років, Шарля Азнавура.
День вірменської культури продовжився в обласній філармонії. Для глядачів грав один з провідних ансамблів Вірменії, «Каданс». Свято приурочили до недавнього  Дня незалежності Вірменії і 2800-річчю заснування Єревана.

Джерело

Вірменська абетка — звукове письмо, що застосовується для запису вірменської мови. Письмо створене Месропом Маштоцом в 405-406 роках за зразком грецького алфавіту і деяких давніх вірменських систем письма. Доповнене в XII столітті двома буквами (Օ та Ֆ), письмо і сьогодні використовується вірменами. Внаслідок орфографічної реформи 1920-х років було додано нову букву և. Також з абетки було забрано букву Ւ ւ, і було створено нову букву ՈՒ ու 
Особливо проблемною є передача вірменської голосної фонеми [ə], яка у вірменській орфографії зазвичай не позначається літерою, але обов'язково вимовляється при збігу кількох приголосних. Тож поширена передача вірменських прізвищ як Մկրտչյան - Мкртчян, є некоректною з точки зору оригінальної вимови. У таких випадках рекомендовано вставляти голосний [ɪ], себто літеру И (Микиртич'ян).
Традиційно у більшості вірменських прізвищ перед суфіксом -ян, попри вимову, не використовується розділовий знак м'якшення або апостроф. Проте після шиплячих, рекомендовано ставити розділовий знак: Мануш'ян, Макіч'ян тощо.

Буква

Кирилиця

Ա ա

а

Բբ

б

Գգ

г

Դ դ

д

Եե

е (є)

Զ զ

з

Էէ

е

Ըը

и (е)

Թթ

т

Ժ ժ

ж

Իի

і

Լլ

л

Խ խ

х

Ծծ

ц

Կկ

к

Հհ

г

Ձձ

дз

Ղ ղ

г

Ճ ճ

ч

Մմ

м

Յյ

й

Նն

н

Շշ

ш

Ոո

о (во)

Չչ

ч

Պպ

п

Ջջ

дж

Ռռ

р

Սս

с

Վվ

в

Տտ

т

Րր

р

Ցց

ц

Ււ

в

Փփ

п

Քք

к

Օօ

о

Ֆֆ

ф

և

ев (єв)

ՈՒ Ու ու

у

Джерело


 

Как добраться к точке: 
Запоріжжя, вул Перемоги, 76
0
Twoja ocena: Brak

Powrót do góry