м. Київ. Будинок № 20 по вул. Малій Житомирській.

Portret użytkownika olanko
  • Теги:
    • Dom,
    • Architektoniczne zabudowania

Ocena: 0 / 0 uczestników / 0 zalecenia / (+0) (-0) jakość

  • UkrainaKijów obwódКиїв
Opis

Зведено у 1894 році на замовлення Є. Карвовської за проектом арх. М. Гарденіна. У ряді забудови вулиці. Триповерховий на цокольному поверсі, цегляний, тинькований, у плані прямокутний, з двома квартирами на поверсі. Відкритий брандмауер звернений до скверу на Володимирському проїзді. Перекриття пласкі. Фасад має семидільну симетричну структуру, виявлену трьома ризалітами. Центральний ризаліт обрамлений здвоєними пілястрами й тричвертєвими колонками коринфського ордера, увінчаний трикутним фронтоном з ліпленою декоративною композицією з геральдичним гербом і маленькими здвоєними пілястрами іонічного ордера. Бічні ризаліти обрамлено канелюрованими пілястрами іонічного ордера, увінчано тридільним фронтоном з напівциркульним завершенням центральної частини, круглим вікном і мініатюрними пілястрамикоринфського ордера. Заглиблений вхід у центральному ризаліті оформлено здвоєними колонками тосканського ордера.

Перший поверх рустований, другий декорований ліпленими лавровими вінками і здвоєними мініатюрними пілястрами тосканського ордера у простінках між прямокутними вікнами. Третій поверх оздоблено пласкими пілястрами коринфського ордера. Декор фасаду доповнюють ліплені гірлянди з мушлів і волюти в лиштвах верхніх вікон центрального ризаліту. Брандмауер оформлений пілястрами і напівколонками.

Великий простір сходових кліток перекрито склепіннями, оздоблено пілонами тосканського ордера й колонами на першому поверсі, на другому – арками й великим вітражним вікном. Збереглися вхідні дерев'яні різьблені двері, ошатний вестибюль з канелюрованими пілонами, металеві ажурні огородження сходів.Будинок, вирішений у стилі історизму, відзначається багатою пластикою фасадів і широким використанням елементів архітектури доби ренесансу.

Джерело

На будинку (як і на сусідньому) - позначення 20-а, але, за описом, це саме будинок № 20. 

Как добраться к точке: 
Мала Житомирська, 20
0
Twoja ocena: Brak

Powrót do góry