м. Ніжин. Історичний відділ краєзнавчого музею.

Portret użytkownika olanko
  • Теги:
    • Музей,
    • Infrastruktura

Ocena: 0 / 0 uczestników / 0 zalecenia / (+0) (-0) jakość

  • UkrainaCzernihowski obwódНіжин
Opis

Історичний відділ НКМ ім. І. Спаського – найстаріший відділ музею. Власне відкривався у 1976 р. відділ як краєзнавчий музей. Сьогодні відділ пропонує відвідувачам шість експозиційних зал в яких представлено понад 2 тисячі оригінальних експонатів. Кожна з зал відображає певний період історії міста.

Найбільший період охоплюють експонати першої зали: від часу поселень людей в міжріччі Десни і Остра у VI-III тис. до 1825 року. Цікава колекція археологічних знахідок, отриманих під час розкопок на території старої частини міста, речей козацької доби (холодна та вогнепальна зброя, гетьманські універсали), експонати, що характеризують Ніжин як місто з великою кількістю храмів, як місто багатонаціональне (зокрема історія виникнення грецької громади).

Експозиція другої зали охоплює період з 1825 р. по 1914 р. У вітринах підручники по яких займались вихованці Ліцею кн. Безбородько, оригінальні документи – свідки скасування кріпацтва та прогресивних реформ кінця XIX ст. Висвітлено культурно-просвітницьке життя міста у ХІХ ст.

Третя зала присвячена історії міста з 1917 р. по 1941 р.: національно-визвольним змаганням 1917-1921 рр., встановленню радянської влади, голодомору 1932-1933 рр.; репресіям 1930-х років та початковому періоду Другої світової війни. В залі експонуються особисті речі, нагороди ніжинців, що зі зброєю в руках захищали свободу. У центрі залу розміщена зброя часів Другої світової.

Експонати четвертої зали цілком присвячені підпільній організації під керівництвом Я. П. Батюка та партизанському руху на Ніжинщині. Це зброя, макет партизанської землянки, речі з місць масових розстрілів мирних жителів міста.

У п’ятій експозиційній залі висвітлена тема визволення м. Ніжина від німецьких загарбників та звільнення території України від окупаційних військ (особисті речі, оригінальні фронтові сувеніри, документи).

Шоста експозиційна зала висвітлює історію Ніжина з 1946 по 2016 роки. В ній представлені матеріали післявоєнної відбудови міста та бурхливого сьогодення.

Джерело 

Как добраться к точке: 
вул. Батюка, 14
0
Twoja ocena: Brak

Powrót do góry