м. Київ. Будинок № 6 по вул. Михайлівській.

Portret użytkownika olanko
  • Теги:
    • Dom,
    • Architektoniczne zabudowania

Ocena: 0 / 0 uczestników / 0 zalecenia / (+0) (-0) jakość

  • UkrainaKijów obwódКиїв
Opis

Будинок (первісно триповерховий) зведений у 1860-х рр. на замовлення С.Єрофєєва, ймовірно за проектом арх. Р.Тустановського. У підвалі були приміщення кухні, двірницької та льохи; на першому поверсі — однокімнатна квартира і трактир; на другому — трикімнатна квартира, яку орендували під склад для меблів, і п'ятикімнатна квартира; на третьому — дві чотирикімнатні квартири. 1896 на замовлення М.Грозовського на подвір'ї прибудовано триповерховий (арх. К. Шиман) і чотириповерховий (технік-арх. А. Краусс) флігелі. Ймовірно за їхніми ж проектами головний будинок надбудовано до п'яти поверхів і пристосовано під готель (мав назви «Пальміра», «Ялта»). У садибі містились їдальня ресторанного типу «Петроград», ресторан «Острів Крит», друкарня А. Пергаменщика. 


П’ятиповерховий, цегляний, пофарбований, у плані — прямокутник з напівротондою, що виступає півколом на подвір'я. Внутрішнє планування секційно-коридорного типу. Дах з мансардою під сучасним покриттям, що імітує черепицю. Головний фасад виконано з використанням ренесансних і класицистичних мотивів. Симетричний за композицією, з двома бічними розкріповками, підкресленими рустованими пілястрами. У розкріповках на першому поверсі — два широкі аркові отвори входів до магазинів з чотиристулковими заскленими заповненнями. По центральній осі — парадний вхід, акцентований розміщеним над ним балконом другого поверху на масивних кронштейнах (ліплення на них втрачено) та балконами четвертого і п'ятого поверхів. На флангах двох верхніх поверхів також влаштовано балкони, які підкреслюють симетрію композиції фасаду, розчленованого міжповерховими гуртами.
Найвиразніша з них — антаблемент у місці надбудови над третім поверхом, на якому зберігся меандровий фриз. Вікна двостулкові, оздоблені на другому поверсі сандриками трикутної та лучкової форми, на четвертому поверсі на ризалітах — трикутними сандриками. Лиштви вікон другого і третього поверхів виконані у вигляді низки з тичок цегли, що є притаманним архітектурі 1860-1870-х рр. Перемички вікон першого та другого поверхів декоровано замковими каменями, третього-п'ятого — ліпленням у вигляді різного за розміром акантового листя. Пілястри ризалітів на другому поверсі оформлено капітелями коринфського ордера, на верхніх поверхах перетворено на лопатки, які на четвертому поверсі оздоблено ліпленими картушами. На центральному балконі другого поверху збереглися металеві ґрати первісного рисунка (на інших замінені на прості огородження).

Перший поверх рустований. Вінцевий карниз досить лаконічний — у вигляді поличок. Аттикові завершення розкріповок — з підвищеним елементом по осі, що включає люкарну. Парадні сходи в інтер'єрі мають напівкруглі сходові майданчики, освітлюються трьома вікнами, огороджені металевими ґратами.
Будинок — один з найкращих зразків готельного будівництва та майстерної надбудови кін. 19 ст., що органічно включає первісний об'єм 1860-х рр., створюючи високохудожній абрис споруди.

Джерело 

Как добраться к точке: 
Михайлівська, 6
0
Twoja ocena: Brak

Powrót do góry