м. Київ. Будинок № 2 по вул. Пирогова.

Portret użytkownika olanko
  • Теги:
    • Dom,
    • Architektoniczne zabudowania

Ocena: 0 / 0 uczestników / 0 zalecenia / (+0) (-0) jakość

  • UkrainaKijów obwódКиїв
Opis

Збудований у 1938 році за проектом арх. Г. Шлаканьова; відбиває характерні для цього періоду пошуки образу архітектурної форми через прийоми та елементи класицизму. Призначався для співробітників наркомгоспу УРСР. В основі об'ємно-планувального вирішення шестиповерхового 13-секційного цегляного будинку лежать дві секції: рядова та наріжна. На поверхах кожної з них по дві квартири із зручним плануванням. Ванні кімнати освітлено природним світлом.

Основна частина споруди розташована на вул. Пирогова, але містобудівний акцент перенесено па вежоподібний наріжний восьмиповерховий об'єм, який трактується в урочистих лаконічних формах, прикрашений барельєфним фризом на рівні вінцевого карниза прилеглих корпусів (ск, В. Климов).

При загальній асиметричності споруда відзначається композиційною врівноваженістю, що досягається симетричністю розміщення окремих її частин. Вирішення фасадів триярусне. Об'ємно-просторова композиція корпусу на вул. Пирогова масштабна й не порушує затишок вулиці завдяки великому курдонеру, по центральній осі якого розташовано велику імпозантну арку проїзду заввишки у три поверхи. Тему арки продовжено у вирішенні аттикового поверху та окремих деталей. Дворовий фасад лаконічний, відбиває внутрішню планувальну структуру. За об'ємним та художнім вирішенням є одним з найвизначніших житлових будинків свого часу.

Джерело 

Как добраться к точке: 
Пирогова, 2
0
Twoja ocena: Brak

Powrót do góry